Buitenland

Terugtrekking Filipijnse leger uit Irak afgerond

De Filipijnen hebben maandag de terugtrekking van hun militairen en agenten uit Irak voltooid. Van de Filipijnse gijzelaar is nog niets vernomen, maar een ontvoerde Egyptenaar is vrij. Bagdad schrok intussen opnieuw op door een zelfmoordaanslag.

ANP
19 July 2004 20:27Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

De Filipijnen hopen met de aftocht het leven van de vrachtwagenchauffeur Angelo de la Cruz te redden. De ontvoerders eisten in ruil voor het leven van de 46–jarige Filipijn de terugtrekking van het 51 man tellend Filipijns contingent voor eind juli, een maand eerder dan gepland.

De familie van De la Cruz reageerde opgelucht toen de laatste Filipijnse militair de grens met Koeweit was overgestoken. Washington liet eerder weten teleurgesteld te zijn over het besluit van Manilla om in te gaan op de eis van de ontvoerders. Wanneer De la Cruz vrijkomt, is niet bekend

Een gekidnapte Egyptenaar is echter vrij, aldus diplomaten. Vrachtwagenbestuurder Mohammed al–Gharabawi is afgeleverd bij de Egyptische ambassade in Bagdad. Hij werd eerder deze maand gegijzeld toen hij brandstofproducten vervoerde van Koeweit naar het Amerikaanse leger in Irak.

De daders lieten daarop weten hem te vermoorden tenzij zijn Saoedische werkgever zich zou terugtrekken uit Irak. Het bedrijf willigde de eis in en kreeg dit weekeinde volgens het persbureau Reuters telefonisch al te horen dat hun Egyptische werknemer zou worden vrijgelaten.

In Bagdad was de politie opnieuw het doelwit van een aanslag. Een vermoedelijke zelfmoordenaar blies in de ochtend een brandstoftruck op, net op het moment dat de agenten hun dienst wilden beginnen. Negen doden en 56 gewonden waren het resultaat, aldus het ministerie van Volksgezondheid.

Een Amerikaanse militaire woordvoerder sprak van tussen de tien en vijftien doden. Ooggetuigen zeiden dat de parkeerplaats van het politiebureau bezaaid lag met slachtoffers en lichaamsdelen. Door de kracht van de explosie was een enorme krater in de straat geslagen.

De Iraakse politie en leger worden door de opstandelingen gezien als handlangers van de Amerikanen. Na de aanslag verzamelde zich een woedende menigte rond de politiepost. Vooral jongeren riepen pro–Saddamleuzen. Agenten vuurden in de lucht om hen te verspreiden.

Minuten na de aanslag op de politie vuurden opstandelingen een raketgranaat af op een brandweerkazerne in de buurt van het zwaar bewaakte militaire complex van de Amerikanen in de hoofdstad. Door die aanval raakte zeker een persoon gewond, aldus een Amerikaanse militaire woordvoerder.

Opnieuw is een hoge functionaris van het nieuwe regime vermoord. Zondagavond laat kwam de directeur–generaal van het ministerie van Defensie om in een kogelregen. Issam Jassem Qassim werd vlakbij zijn huis neergeschoten. De drie daders wisten te ontsnappen.

De Iraakse interm–premier Allawi heeft gezworen het geweld de kop in te drukken. Hij wil hiervoor onder meer een nieuwe veiligheidsdienst oprichten. Bovendien kan hij dankzij een nieuwe veiligheidswet harde maatregelen afkondigen en bijvoorbeeld de noodtoestand tijdelijk afkondigen.

De BBC meldde echter dat in Bagdad in een tijdsbestek van 48 uur meer dan 66 incidenten plaatshadden van bomaanslagen tot schietpartijen. Dit alles wijst er volgens de Britse omroep op dat de opstand niet inzakt, maar steeds beter wordt georganiseerd en steeds actiever wordt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer