Economie

Kartelzaken kosten Akzo 50 miljoen extra

Het chemieconcern Akzo Nobel heeft in het tweede kwartaal 50 miljoen euro moeten reserveren voor de kartelzaken waarin het bedrijf is verwikkeld. Vorig jaar zette Akzo 75 miljoen euro voor deze kartelzaken apart, maar dat is volgens financieel directeur R. Frohn „niet genoeg".

ANP
19 July 2004 14:10Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

Frohn wilde maandag niet zeggen waarom het bedrijf hiervoor meer geld opzijzet. „Dit zijn tijd en geld consumerende zaken, de resterende voorziening van 75 miljoen euro was niet genoeg."

Akzo Nobel is betrokken in kartelzaken in onder meer de Europese Unie en de Verenigde Staten. Vorig jaar betaalde het bedrijf 27 miljoen aan boetes, schikkingen en juridische kosten. De verkooppraktijken van de gezamenlijke onderneming Flexsys, een producent van rubberchemicaliën waarvan Akzo voor de helft eigenaar is, worden door de kartelautoriteiten in Europa, Canada en de VS onderzocht.

De Europese Commissie onderzoekt tevens de deelname van de Britse Akzo–dochter Akcros Chemicals in een kartel van kunststofproducenten. Het pan–Europese kartel zou zich hebben schuldig gemaakt aan het onderling verdelen van de markt. Ook zouden er binnen dit PVC–kartel illegale prijsafspraken zijn gemaakt. Als de bewijzen hard genoeg zijn, kan de Europese Commissie de bedrijven boetes opleggen die kunnen oplopen tot 10 procent van de jaaromzet.

In 2000 reserveerde Akzo al eens 200 miljoen euro voor de afwikkeling van kartelzaken. De eenmalige last van 50 miljoen euro in het tweede kwartaal van dit jaar voor de kartelzaken drukte zwaar op het nettoresultaat van Akzo. Dat daalde met 38 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal nam Akzo 104 miljoen euro aan eenmalige lasten. Een groot deel daarvan is bestemd voor reeds aangekondigde reorganisaties.

In het eerste halfjaar van 2004 heeft Akzo 23 procent minder verdiend dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Akzo scherpt zijn winstverwachting voor dit jaar niet aan. Het concern zegt nog steeds uit te gaan van een lager resultaat dan in 2003, exclusief de incidentele lasten. Dat resultaat was vorig jaar 811 miljoen euro.

Beleggers zijn positief over de resultaten van het chemiebedrijf. Vorige week was de verwachting onder analisten ten aanzien van de omzet en nettowinst somber. Wel waren de eenmalige lasten van 104 miljoen euro hoger dan verwacht.

De omzet liep in het tweede kwartaal 2 procent terug. Vooral de medicijnendivisie draaide slecht. De verkopen liepen 7 procent terug en de sterke euro kostte nog eens 3 procent omzet van het bedrijfsonderdeel, dat veel in de Verenigde Staten afzet. De winst zakte 20 procent in. De financieel directeur verwacht dat deze divisie in het tweede halfjaar een negatieve ontwikkeling zal doormaken.

Meerdere geneesmiddelen doen het slecht. Het antidepressiemiddel Remeron heeft na het aflopen van Akzo’s alleenrecht nu ook sterke concurrentie in Europa, nadat eerder in de VS deze voorsprong was weggevallen, aldus het concern. Omdat de vergoeding voor de anticonceptiepil in meerdere landen is teruggeschroefd, lopen ook deze middelen slechter dan voorheen. In Nederland is de pil grotendeels uit het ziekenfonds gehaald.

De coatings van Akzo deden het in het tweede kwartaal goed. „We zijn bereid hier veel geld in te steken", zei Frohn. Hij sprak de verwachting uit dat het concern op dit vlak de komende kwartalen acquisities doet.

Het geld dat Akzo ontvangt uit de verkoop van bedrijfsonderdelen zal in het derde kwartaal de balans versterken, stelde Frohn. In het tweede kwartaal nam het aantal arbeidsplaatsen met achthonderd af. „Maar we nemen ook nieuwe mensen aan, vooral in Azië", aldus Frohn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer