Studenten boos om afzwakken plan studieadvies
Minister Ingrid van Engelshoven „heeft studenten blij gemaakt met een dooie mus” en „breekt haar belofte” door bindende studieadviezen nog niet wettelijk aan banden te leggen. Dat stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) naar aanleiding van een donderdag verschenen Kamerbrief. Daarin schrijft de minister dat ze „in gesprek gaat met het onderwijs om te komen tot een betere balans tussen normering en ondersteuning”.
Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat het idee van een wettelijke norm van tafel is. Van Engelshoven streeft nog steeds naar een lagere norm, maar wil dat doel nu in overleg met de onderwijsinstellingen bereiken.
In september zei de minister het nog een stuk stelliger. Studenten reageerden toen opgetogen op haar aankondiging dat er een bovengrens zou komen aan het aantal studiepunten dat een student per se in het eerste jaar moet halen. Hogescholen en universiteiten zouden alleen nog studenten van de opleiding mogen wegsturen als die na het eerste jaar minder dan 40 van de 60 studiepunten hebben gehaald. Zo wilde ze voorkomen dat studenten in het eerste jaar „onnodig struikelen”.
Universiteiten en hogescholen vinden het bindend studieadvies juist een nuttig middel. Zij stelden eerder dat de minister over haar plan had moeten overleggen. „Ik ga hier geen gewoonte van maken, maar af en toe moet je een steen in de vijver gooien om een discussie los te krijgen”, zegt de minister daar donderdag over in een interview met Trouw.
Ook het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) spreekt van een „afzwakking” en zegt die te betreuren. „Zeker gezien de hoge druk op studenten in het eerste jaar.”