Economie

Gesteggel om langere werkweek

De directie van kantoormeubelfabrikant Smead Europe koerst onverminderd af op een langere werkweek voor haar werknemers. Dat zei directeur S. Feenstra vrijdag. Hij is ervan overtuigd dat hij het recht heeft zijn personeel 4 uur per week meer te laten werken, zonder daar een aanvullende vergoeding tegenover te stellen.

Redactie economie
16 July 2004 22:39Gewijzigd op 14 November 2020 01:26

Feenstra heeft de vakbonden tegen zich in het harnas gejaagd met zijn plannen om het personeel 40 in plaats van 36 uur per week te laten werken. Volgens CNV Dienstenbond en FNV Kiem is dat juridisch niet mogelijk, omdat de CAO spreekt van 36 uur. Het bedrijf, met in Nederland vestigingen in Hoogezand, Coevorden en Reuver, zou met de oprekking van de werkweek forse claims van zijn werknemers riskeren, aldus FNV-woordvoerder J. de Geus.

Volgens Feenstra, die zegt juridisch advies te hebben ingewonnen, staat hij in zijn recht. Hij wil de verlengde werkweek per 1 augustus invoeren en lijkt niet bereid zich daarvan af te laten brengen door de vakbonden. „Ik heb een businessplan te realiseren. Als ik geen juridische blokkade vind, ga ik door”, aldus de directeur. „En als de bonden ervan overtuigd zijn dat dit juridisch niet kan, moet de rechter maar beslissen wie van ons betere adviseurs heeft.”

Feenstra schermt met de resultaten van een opiniepeiling onder zijn 230 werknemers. Daaruit zou blijken dat 94 procent instemt met de plannen. De vakbonden twijfelen aan de betrouwbaarheid van deze cijfers, omdat het merendeel van de geënquêteerden verplicht zou zijn geweest zijn naam onder het formulier te zetten. Feenstra zegt echter dat dat nodig was, omdat de uitslag anders niet controleerbaar zou zijn.

De vastberadenheid van Feenstra ten spijt, noemt vakbondsman De Geus diens plannen nog geen „fait accompli.” Maandag gaan de bonden weer met de directeur om de tafel. „Wij gaan Smead adviseren om door een onafhankelijke deskundige uit te laten zoeken wat nu precies het probleem is binnen het bedrijf”, aldus De Geus, „en of die langere werkweek daar wel de juiste oplossing voor is.”

Vakbondsbestuurder S. van der Velde van CNV Dienstenbond dreigt naar de rechter te stappen als het bedrijf een 40-urige werkweek invoert. „Als Smead per 1 augustus toch een 40-urige werkweek doorvoert, heeft zij dezelfde dag nog een dagvaarding in de bus.”

„Hier is sprake van een typisch geval van een bedrijf dat Schraven wel heeft horen luiden, maar niet weet waar de klepel hangt”, aldus de CNV’er, daarbij verwijzend naar de voorzitter van VNO-NCW, die vorige week een pleidooi voerde voor langere werktijden zonder salarisverhoging.

„Het is niet toegestaan arbeidsvoorwaarden overeen te komen die onder het minimum van CAO-afspraken liggen. De rechter zal dat verbieden.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer