Binnenland

Omwonenden Turfmarktkerk slapen slecht door instortingsgevaar

Diverse omwonenden van de te slopen Turfmarktkerk in Gouda kregen vrijdagavond plots het „dringende advies” hun woningen te verlaten vanwege instortingsgevaar van het godshuis. Ze weten niet wat ze nu moeten doen. „Wat is nu eigenlijk dringend?”

Van onze correspondent
20 October 2018 14:06Gewijzigd op 16 November 2020 14:25
De Turfmarktkerk. beeld RD, Henk Visscher
De Turfmarktkerk. beeld RD, Henk Visscher

De Turfmarktkerk wordt al meer dan twintig jaar niet meer als kerk gebruikt. Het gebouw moet nodig worden gesloopt. De eigenaar kreeg al drie keer bestuursdwang opgelegd om haast te maken met dit werk. Vrijdag nam de gemeente Gouda de verantwoordelijkheid voor de sloopwerk volledig van hem over. Eerder gebeurde dat al met de noodzakelijke stutwerkzaamheden.

„We hebben de bestuursdwang uitgebreid naar aanleiding van een vrijdag gereedgekomen rapport van onze constructeur”, aldus verantwoordelijk wethouder Thierry van Vugt (D66). Die zag in één maand diverse veranderingen in het gebouw.

„Er is een behoorlijke bolling in de achtergevel ontstaan, er is nu een lichte golving in de dakconstructie te zien en diverse scheuren en verspringingen in de gevel zijn vergroot. We weten niet wat er gebeurt als het weer verandert en er wind opsteekt.”

Volgens Van Vugt heeft het gebouw een lastige en complexe constructie op een plek midden in de dichtbebouwde binnenstad. „We slopen geen tuinhuisje. Omdat we met reces gaan en de bewoners wellicht op vakantie gaan, hebben we ervoor gekozen zes omwonenden nog dezelfde dag het dringende advies te geven. Omwonenden in een grotere schil rond het complex hebben we de overweging gegeven te vertrekken.”

Aan zijn taks

„Ik ben alleen met twee kinderen”, zegt een buurvrouw zaterdag. „Een van hen heeft autisme. Die zit aan zijn taks en wil geen stap meer verzetten. De gemeente heeft aangeboden om, als we zelf helemaal niets kunnen vinden, te helpen bij het zoeken naar onderdak. Ik ga me zo maar melden. In Gouda zelf kan ik niet terecht. Wat als straks mijn kinderen weer naar school moeten?”

Een andere omwonende zegt de hele nacht slecht te hebben geslapen. „Ik droomde steeds maar van enorme stofwolken en grote hopen puin.”

Eric en Desiree Bergamin, ook bewoners van het complex met achttien woningen, zijn de klap nog nauwelijks te boven. Desiree: „Ik heb nog helemaal niets kunnen doen vandaag. Wat moeten we? Wat is nu eigenlijk ”dringend”? Het is vreemd geregeld in Nederland: marktpartijen lijken te mogen doorgaan totdat eindelijk de veiligheid van anderen in geding is”, zo duidt ze op de jarenlange discussie over de bouwplannen van de eigenaar.

Haar man Eric: „We hebben hier een vereniging van eigenaren. Als er aan één pand iets gebeurt, lijden we als het ware mee. Ik heb de verzekeringspapieren maar eens opgezocht. De gemeente zegt geen duidelijkheid te kunnen geven over wat zij verwacht als de kerk het begeeft.”

De kerk is behoorlijk zwaar: er zijn 140 vrachtwagens van 40 ton nodig om het puin af te voeren. Eric Bergamin vraagt zich af wat er gebeurt als het gebouw instort. In Gouda is er sprake van veengrond. Instorting kan een grote golfbeweging veroorzaken. Hij is ook bang voor een domino-effect als een kerkmuur op de eerste woning zou vallen.

Geen veiligheidsplan

„Het onzekere zit er vooral ook in dat de gemeente erkent geen veiligheidsplan te hebben. Wat gebeurt er straks als heel Nederland weet dat wij ons huis uit zijn? Waar ga ik nu mijn koffer mee vullen? Je voelt je vluchteling in je eigen land”, aldus Eric Bergamin.

Agenten die langskomen blijken nog niet op de hoogte te zijn van de situatie. Ze stellen voor wat meer te surveilleren in de omgeving.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer