Binnenland

Vijf jaar wachten op kamer in Amsterdam en Utrecht

Het woningtekort onder studenten in Nederland wordt steeds groter. Studenten die zich voor een kamer in het centrum van Amsterdam of Utrecht inschrijven, wachten doorgaans 4,5 tot 5 jaar. Een jaar geleden bedroeg die wachttijd nog vier jaar. Dat heeft de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) donderdag gemeld.

ANP
15 July 2004 13:45Gewijzigd op 14 November 2020 01:25

Minister Dekker (VROM) liet dinsdag nog weten dat er de komende twee jaar 7000 kamers bijkomen. Voor de LSVb is dat lang niet genoeg. „Wat zijn 7000 kamers op een totaal van 530.000 studenten? Een kortetermijnoplossing is het", aldus LSVb–voorzitter K. Toering. De LSVb heeft in zeven studentensteden een inventarisatie gemaakt van de kamernood en kwam er achter dat in elke stad de wachttijd op een kamer is toegenomen. In totaal staan bijna 30.000 studenten op een wachtlijst bij een woning– of studentenkamerorganisatie. Het grote aantal studenten dat via particuliere weg een kamer probeert te vinden, is buiten beschouwing gelaten.

Een groot probleem is volgens de studentenvakbond dat afgestudeerde studenten nauwelijks kunnen doorstromen naar een starterswoning. In Amsterdam moeten afgestudeerden binnen zes maanden hun kamer verlaten. Toering: „Ik krijg mailtjes binnen van studenten met een heel dubbel gevoel. ’Ik vind het fijn dat ik ben afgestudeerd, maar nu ben ik dakloos’, schreef een studente me laatst."

Toering vindt dat woningcorporaties meer met elkaar en met gemeentes moeten samenwerken. Ook wil ze dat minister Dekker meer druk op de corporaties uitoefent om meer investeringen te doen op het gebied van studentenkamers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer