Bloemenoverleg met Russen zit muurvast
Onderhandelingen met Rusland dat sinds 29 juni de grenzen dichthoudt voor Nederlandse bloemen, zijn opnieuw vastgelopen. De bloemensector heeft zijn hoop gevestigd op minister Bot van Buitenlandse Zaken voor „een zetje in de goede richting.” Bot is komende woensdag in Moskou.
„Op deze manier komen we er niet uit”, stelt hoofd handelspolitieke zaken Lanning van het Hoofdbedrijfsschap Agrarische Groothandel. Hij heeft in Moskou een ambtelijke delegatie uit Nederland, die dinsdag en gisteren heeft overlegd met de Russische onderminister van Landbouw, Dankvert, van raad en daad voorzien. Niet dat het veel hielp. „De Russen stellen eisen die onzes inziens niet reëel zijn.”
Moskou eist garanties dat aan de grens echte papieren worden getoond. Maar als de spullen eenmaal Nederland uit zijn, kun je moeilijk die garantie geven, meent Lanning. Hij vergelijkt het met de Europese Centrale Bank die niet de garantie kan geven dat eurobankbiljetten niet nagemaakt kunnen worden. Bovendien heeft de Russische overheid volgens de Nederlandse bloemenman een eigen verantwoordelijkheid om controle uit te oefenen op de import.
Lanning concludeert dat de maatregel van het importverbod niet in verhouding staat tot het probleem. De Russische grenzen gingen dicht nadat in een partij bloemen uit Nederland het insect trips was gevonden. „Daarvoor hoef je niet de hele export stil te leggen.”
De Nederlandse ambassadeur in Moskou gaat de komende dagen opnieuw proberen een oplossing te vinden met de Russen. Een mogelijkheid daarna is een bezoek van minister Bot. „Ons zou dat welkom zijn”, aldus Lanning. De Russen „begrijpen het Nederlandse systeem niet of het zou kunnen dat ze de ervaring missen. Wij hebben aangeboden hun alles uit te leggen, maar daar zeggen ze geen ja op.”
Volgens een woordvoerder van het ministerie van Landbouw in Den Haag is Nederland nog „in gesprek” met Moskou. Rusland is voor de Nederlandse bloemenexporteurs een sterke groeimarkt. In de eerste vijf maanden is de export daarheen gestegen tot 60 miljoen euro. Een meevaller is dat er in deze periode van het jaar niet zo’n grote vraag is, aldus Lanning.