25 miljoen extra voor kwetsbare jongere
Het kabinet trekt 25 miljoen euro extra uit om kwetsbare jongeren en kinderen te helpen. Dat geld is nog niet gereserveerd in de Miljoenennota, maar CU-leider Segers gaat het woensdag, tijdens de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB), aan het kabinet vragen. Het is al bekend dat premier Rutte dit geld ook gaat toezeggen.
Het grootste deel, zo’n 17 miljoen euro, is bedoeld om jongeren in het praktijkonderwijs of voortgezet speciaal onderwijs aan werk te helpen. Verder gaat er 4 miljoen naar kinderen die in armoede leven. Ten slotte krijgen vrijwilligersorganisaties in de schulddienstverlening, zoals SchuldHulpMaatje, 4 miljoen extra subsidie.
Volgens Segers blijkt uit de begroting van 2019 dat alle inkomensgroepen erop vooruitgaan. „Maar tegelijkertijd weet ik dat er desondanks mensen in schulden zitten, nog steeds kinderen te maken hebben met armoede en kwetsbare jongeren moeilijk aan een baan komen.” Voor die groep is volgens hem een extra inspanning nodig.
Van de Miljoenennota, die dinsdag door minister Hoekstra (Financiën) aan de Kamer wordt aangeboden, is al veel uitgelekt. Zo weten we al dat de koopkracht naar verwachting gemiddeld 1,5 procent zal stijgen en dat de verwachte economische groei 2,5 procent bedraagt. Toch denkt ruim driekwart van de Nederlanders dat hij er in het komende jaar niet op vooruit zal gaan, blijkt uit het jaarlijkse Prinsjesdagonderzoek van EenVandaag. Vooral mensen met een lager inkomen zijn pessimistisch over hun koopkracht. Nederlanders die meer dan twee keer modaal verdienen, zijn het meest optimistisch: 39 procent denkt er volgend jaar op vooruit te gaan.
Volgens de eerste cijfers uit de Miljoenennota gaan werkenden er het meest op vooruit. Toch gelooft maar 22 procent van de werkenden dat zij volgend jaar meer te besteden hebben. Aan het Prinsjesdagonderzoek deden bijna 25.000 deelnemers van het Opiniepanel mee.