Cultuur & boeken

Met baan en al de zending in

Heb je een roeping om de zending in te gaan? Dan kijk je welke vacatures het kerkelijke zendingsbureau heeft, je vervoegt je bij het desbetreffende deputaatschap en nadat je aangenomen bent, zeg je je baan op om je te concentreren op je nieuwe leven ver weg.

Bram van de Woestijne
17 September 2018 13:31Gewijzigd op 16 November 2020 14:07
beeld Sjaak Verboom
beeld Sjaak Verboom

Dat is in een notendop hoe zending binnen de kerk nog vaak werkt. Nog, want als het aan grote zendingsorganisaties als Operatie Mobilisatie (OM) ligt, heeft die manier van werken zijn langste tijd gehad. Niet omdat het fout zou zijn of omdat er geen zegen op rust, maar omdat een nieuwe tijd kan vragen om nieuwe wegen in te slaan.

Zo’n nieuwe weg beschrijft Andrew Scott, directeur van OM in de Verenigde Staten, in het boekje ”Neem je baan op en ga”. Het is niet echt een moeilijke methode. Het komt hierop neer: zeg je baan niet langer op om de zending in te gaan, maar neem je baan op en ga met baan en al wonen tussen volkeren die anders geen kans hebben om het Evangelie te horen.

Dus een vakbekwame verpleegkundige verhuist naar Afghanistan om daar verpleegkundige te blijven – en als verpleegkundige mensen in aanraking te brengen met het Evangelie. En een uitmuntende accountant emigreert naar Saudi-Arabië om daar accountant te blijven – en daarin Christus bekend te maken.

Zonder hun baan hadden deze mensen waarschijnlijk niet eens in gesloten landen als Afghanistan en Saudi-Arabië terecht kunnen komen, maar mét hun baan lukt dat wonderlijk goed. En dan niet omdat hun baan er maar een beetje bij hangt, maar omdat ze in die baan kunnen laten zien wie God is. Op talloze manieren, maar altijd authentiek.

„De belangrijkste inzet van de gemeente in de wereld is de inzet van haar leden in hun dagelijks werk”, zei bisschop Lesslie Newbigin ooit. Dat is de droom van de auteur van dit boekje. Dat er opnieuw Daniëls, Esthers en Jozefs op de moeilijkste en meest uitzichtloze plaatsen leven – zodat Gods eer op de hele aarde bekend wordt gemaakt.

Scott wijst erop dat de weg die hij wijst helemaal niet zo nieuw is, en feitelijk heeft hij daarin gelijk. Het is Bijbels gezien immers uiterst curieus dat zending (net zo goed als evangelisatie) in de loop der tijd is uitbesteed aan een select groepje mensen binnen de kerk – alsof niet iedere volgeling van Christus geroepen wordt om een gezondene te zijn. Dat is in elk geval hoe de Vroege Kerk (zie Handelingen!) omging met het begrip zending. De nieuwe weg is in bepaalde opzichten dus zo oud als de christelijke kerk zelf.

En ook vandaag de dag is die benadering niet echt nieuw. Organisaties als Interserve bestaan vanwege deze zendingsfilosofie. Wat dat betreft doet ”Neem je baan op en ga” soms nogal Amerikaans aan: het presenteert zich met veel vlotte en vaak ook typisch evangelische woorden als het ei van Columbus, terwijl het wiel toch echt al eerder uitgevonden is.

Maar dat neemt niet weg dat het gepresenteerde idee veel waarde heeft. Natuurlijk allereerst omdat het voluit Bijbels is. Daarnaast is ook feitelijk gezien zo’n frisse blik op zending hard nodig. Immers, het gaat niet goed met de zendingsopdracht. Nog niet zo heel lang geleden waren zendingsgenootschappen optimistisch: we zouden met z’n allen de onbereikte volkeren binnen afzienbare tijd hebben bereikt. Maar de laatste decennia is het aantal mensen dat nog nooit van het Evangelie heeft gehoord juist met honderden miljoenen toegenomen. Volgens een onderzoek komen er iedere dag 57.000 mensen bij die geen kans hebben om over de God van de Bijbel te horen. Als het concept van ”je baan opnemen en gaan” daar maar een klein beetje verandering in kan brengen, is het idee het al meer dan waard om te omarmen.

Boekgegevens

”Neem je baan op en ga! Arbeidsmigratie en zending”, Andrew Scott; uitg. Operatie Mobilisatie, Emmeloord, 2018; ISBN 978 90 633 1016 5; 192 blz.; € 12,50.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer