Wall Street terughoudend door handelszorgen
De aandelenbeurzen in New York bleven vrijdag dicht bij huis. De handelszorgen op Wall Street keerden terug na het bericht dat president Donald Trump groen licht heeft gegeven voor importheffingen op 200 miljard dollar aan goederen uit China. Eerder was er juist nog enige hoop bij beleggers dat de Verenigde Staten en China het handelsoverleg zouden hervatten.
De Dow-Jonesindex noteerde aan het slot een fractie hoger op 26.154,67 punten. De breed samengestelde S&P 500 was licht hoger op 2904,98 punten en de technologiebeurs Nasdaq daalde iets tot 8010,04 punten.
Volgens persbureau Bloomberg heeft Trump zijn medewerkers opdracht gegeven de heffingen uit te gaan voeren. Donderdag accepteerde Peking juist nog een uitnodiging van Washington voor verdere handelsgesprekken, al liet Trump wel doorschemeren dat hij geen druk voelt om tot een deal te komen tussen beide economische grootmachten.
Bedrijven die gevoelig kunnen zijn voor de Amerikaans-Chinese handelsvete moesten enig terrein prijsgeven. Zo verloor machinebouwer Caterpillar 0,4 procent. Ook technologiefondsen hadden het lastig. Google-moeder Alphabet, Amazon en Apple gingen tot 1,1 procent omlaag.
Adobe Systems stond eveneens in de aandacht. De softwaremaker, vooral bekend van Photoshop, zette afgelopen kwartaal een recordomzet in de boeken en verhoogde de winst fors. Ook voor de rest van het jaar verwacht Adobe dat de sterke vraag naar zijn producten aanhoudt. Het aandeel ging 2,3 procent vooruit.
Daarnaast waren er verschillende macro-economische cijfers. Zo werd gemeld dat de detailhandelsverkopen in de VS in augustus met 0,1 procent zijn gestegen op maandbasis, wat minder sterk is dan verwacht. De Amerikaanse industriële productie ging vorige maand wel sterker omhoog dan was gedacht door economen. De Universiteit van Michigan liet weten dat het Amerikaanse consumentenvertrouwen in september naar het hoogste niveau in zes maanden is gestegen.
De euro was 1,1624 dollar waard, tegen 1,1662 dollar bij het slot van de beurshandel in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 68,93 dollar. Brentolie werd iets goedkoper op 78,09 dollar per vat.