Toch vervolging marinier Erik O.
Het openbaar ministerie in Arnhem brengt marinier Erik O. voor de rechter. Dat heeft een woordvoerder van het OM dinsdag bekendgemaakt. O. wordt verdacht van het doodschieten van een Irakees, eind december vorig jaar, in het zuiden van Irak.
Volgens het OM heeft de marinier de dienstvoorschriften overtreden toen hij 27 december een schot loste in de richting van een groep Irakezen. De mannen waren een container aan het plunderen die van een vrachtwagen was gevallen. Het OM beschikt over verklaringen van militairen die bij het gebeuren aanwezig waren. Volgens het OM zeggen collega’s van de marinier dat er geen reden was om te schieten.
De dood van de Irakees en de daaropvolgende arrestatie van Erik O. zorgde voor veel commotie in Nederland. Het OM stelde de marinier vrijwel onmiddellijk na de schietpartij in staat van beschuldiging. De man werd op nieuwjaarsdag hals over kop naar Nederland vervoerd en vastgezet in Soesterberg. Veel Tweede-Kamerleden vonden dat het openbaar ministerie veel te hard van stapel liep. De dood van de Irakees kon volgens hen ook een ongeluk zijn. Ook de militaire vakbonden namen het voor de marinier op.
De marinier zelf verklaarde onschuldig te zijn. Hij zei in een uitzending van NOVA naar eer en geweten te hebben gehandeld en geen voorschriften te hebben overtreden.
Het ministerie van Defensie leek zich in maart ook aan de kant te scharen van de marinier. Staatssecretaris Van der Knaap uitte in bedekte termen kritiek op het optreden van het openbaar ministerie in de kwestie.
Het OM daagt de marinier nu toch voor de rechter. De zaak dient 27 september. Volgens het OM waren ook Amerikaanse militairen die in de buurt waren toen het schietincident zich voordeed, „verbaasd” toen O. begon te schieten. Er zou volgens hen geen reden toe zijn geweest.
Minister Kamp van Defensie wilde dinsdag niet reageren op de aankondiging van de rechtszaak tegen de marinier. Volgens hem geeft dat geen pas nu de zaak onder de rechter is. Hij zei wel „trots te zijn op het werk dat Nederlandse militairen op buitenlandse missies onder moeilijke omstandigheden doen.” Ze opereren volgens de minister „beslist, beheerst en correct, en komen op voor de belangen van de plaatselijke bevolking.”
Staatssecretaris Van der Knaap zei blij te zijn dat er nu een besluit is gevallen. „Het werd hoog tijd”, aldus de bewindsman. Defensie zal de advocaatkosten van Erik O. voor zijn rekening nemen.
Volgens advocaat Knoops van Erik O. reageerde de marinier dinsdag gelaten op het bericht dat hij voor de rechter moet verschijnen. Eigenlijk had hij gehoopt dat de zaak zou worden geseponeerd. De advocaat ziet ook een lichtpuntje. Als Erik O. wordt vrijgesproken, is hij van alle beschuldigingen af.
De militaire vakbonden reageerden dinsdag afwachtend. De AFMP toonde zich weliswaar teleurgesteld dat het OM genoeg grond ziet voor een vervolging, maar ziet het ook als een kans voor O. om zijn naam te zuiveren. De VBM/NOV zei opgelucht te zijn dat er eindelijk een beslissing is genomen en dat alle onduidelijkheden kunnen worden weggenomen.
Ook D66-politicus Bakker vindt het een goede zaak dat de rechter zich nu met de zaak gaat bemoeien. Volgens hem komt er dan eindelijk een eind aan al het geharrewar. Ook PvdA-woordvoerder Koenders vindt het belangrijk dat er snel duidelijkheid komt. De VVD wilde niet op de kwestie reageren nu de zaak eerst voor de rechter komt.