Galapagos uitschieter op Beursplein 5
Galapagos wist dinsdag op Beursplein 5 de aandacht op zich gericht. Het aandeel van het biotechnologiebedrijf sprong omhoog na een positief analistenrapport. Ook ING stond, na het aangekondigde vertrek van financieel topman Koos Timmermans, in de schijnwerpers. De Europese beurzen kwamen mede door aanhoudende handelszorgen tot wisselende resultaten.
De AEX-index op het Damrak eindigde uiteindelijk vrijwel vlak op 539,79 punten. De MidKap steeg 0,2 procent tot 771,74 punten. De beursgraadmeters in Frankfurt en Londen gingen tot 0,5 procent achteruit. Parijs steeg 0,3 procent.
Galapagos eindigde met een plus van 5,4 procent. Analisten van Bernstein noemden een kandidaat-medicijn van het biotechnologiebedrijf een mogelijke ‘game changer’ voor de onderneming. Bij de hoofdfondsen deed ook kabel- en telecombedrijf Altice Europe het goed met een plus van 3,2 procent.
Staalfabrikant ArcelorMittal bleef onder druk staan na een verhoging van het overnamebod op zijn Indiase branchegenoot Essar Steel en stond onderaan bij de hoofdfondsen met een min van 2 procent. Bierbrouwer Heineken zakte 1,4 procent na een adviesverlaging door Berenberg.
ING verloor 1,4 procent na het nieuws rond Timmermans. Zijn vertrek houdt verband met de miljoenenschikking die de bank onlangs sloot vanwege witwaspraktijken. De stap toont volgens analisten van KBC Securities aan dat ING de zaak serieus neemt.
Concurrent ABN AMRO steeg 0,2 procent. De Italiaanse bank UniCredit (min 1,2 procent) zou volgens de krant Milano Finanza ABN AMRO en de Spaanse bank BBVA (plus 0,2 procent) overwegen als mogelijke acquisitiedoelen in Europa. ABN en BBVA zouden echter een plan B zijn, topman Jean-Pierre Mustier van UniCredit heeft nog steeds zijn pijlen gericht op een samensmelting met het Franse Société Générale (min 0,2 procent).
Ryanair zakte in Dublin 1,3 procent. De Duitse piloten van de Ierse budgetmaatschappij leggen woensdag voor 24 uur het werk neer. De piloten eisen meer loon en betere arbeidsomstandigheden.
De euro was 1,1588 dollar waard tegen 1,1603 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 2 procent tot 68,86 dollar. Brentolie kostte 1,6 procent meer op 78,62 dollar per vat.