Kerk & religie

Bidden voor Haagse prostituees

Alleen al in Den Haag werken elke dag ruim 800 vrouwen achter de ramen of elders in de prostitutie. Stichting De Haven wil deze vrouwen steunen en lanceert daarom dinsdagavond een nieuw „gebedsprogramma”: ”Bid voor vrouwen”.

Elise Verschuure
4 September 2018 14:11Gewijzigd op 16 November 2020 14:02
Raamprostitutie in Den Haag. beeld RD, Anton Dommerholt
Raamprostitutie in Den Haag. beeld RD, Anton Dommerholt

Om de betrokkenheid bij het werk onder prostituees te vergroten heeft de stichting een zogenoemd gebedsprogramma ontwikkeld in de vorm van een kalender. „We geloven dat we in ons werk strijd voeren tegen het onrecht, en vinden het belangrijk dat dit breed gedragen wordt door christenen en kerken”, aldus algemeen manager Eva Wielenga in een toelichting. „En daar is gebed voor nodig.”

Al ruim twintig jaar zet stichting De Haven, ontstaan met ondersteuning van verschillende kerken in en om Den Haag, zich in voor prostituees in raamstraten, seksclubs en privéhuizen in de stad. „We bieden de vrouwen maatschappelijke hulp en pastorale zorg”, aldus Wielenga. „Maar vooral proberen we ze door onze aanwezigheid te laten zien dat ze waardevol zijn en geliefd.”

Elke week bezoeken de medewerkers minstens twee keer de twee grootste raamstraten van Den Haag. „We gaan bij de vrouwen langs, zodat ze zien dat we er voor hen zijn. Ook bezoeken we seksclubs en hebben we een eigen inloophuis.”

De Haven helpt per jaar honderden prostituees, van wie er nu zo’n vijftig in een „intensief traject” zitten. De stichting heeft een uitstapprogramma voor vrouwen die de prostitutie willen verlaten, maar geeft ook Nederlandse les of helpt hen met bijvoorbeeld schuldhulpverlening, het aanvragen van een uitkering of het zoeken van een baan.

De gebedskalender verschijnt elk kwartaal in de mailbox van mensen die zich ervoor inschrijven. „Voor elke week is er een gebedspunt geformuleerd. Deze gebedspunten laten het werk van de stichting zien, maar geven ook een inkijkje in het leven van de vrouwen die door De Haven bereikt worden. We willen de problemen laten zien waar we in het werk tegenaan lopen, maar ook de kracht van de prostituees, en de kracht van God, die in hen werkt.”

„De wereld van de prostitutie is complex”, zegt Wielenga. „De vrouwen zijn niet slecht of zielig, zoals vaak gedacht wordt. Wel zijn hun levensomstandigheden vaak om verdrietig van te worden. Veel prostituees uit Latijns-Amerika zijn christenen, die noodgedwongen in de prostitutie beland zijn. Met hen bidden we vaak, gewoon in de kamers waar ze ook werken.”

Aan de hand van de gebedskalender hoopt De Haven dat mensen ook gaan bidden voor de prostituees in het hele land. Volgens haar realiseren veel christenen zich niet hoe dichtbij de problematiek van de prostitutie is. „Het beperkt zich echt niet tot de grote steden zoals Amsterdam en Den Haag. Ook in de Biblebelt komt prostitutie voor.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer