Opinie

Verstandig van Wilders om te stoppen met cartoonwedstrijd over Mohammed

Geert Wilders besloot gisteren te stoppen met de omstreden cartoonwedstrijd over Mohammed. Gezien alle commotie en de grote risico’s voor hemzelf en ook andere Nederlanders is dat een verstandige beslissing.

Hoofdredactie
31 August 2018 13:50Gewijzigd op 16 November 2020 14:01
Pakistani verbranden een Nederlandse vlag met een afbeelding van Wilders. beeld EPA, Shahzaib Akber
Pakistani verbranden een Nederlandse vlag met een afbeelding van Wilders. beeld EPA, Shahzaib Akber

In juni lanceerde de PVV-leider het idee voor de tekenwedstrijd. Op 10 november wilde hij die in de Tweede Kamer houden. Mensen konden daarbij 10.000 dollar winnen met een spotprent over de islamitische profeet. Voor Wilders was de wedstrijd bedoeld in het kader van de vrijheid van meningsuiting.

De bekendmaking van het plan kreeg in Nederland aanvankelijk niet veel aandacht. Na eerdere beledigende uitspraken van Wilders over moslims werd de wedstrijd door velen opgevat als een nieuwe poging in zijn strijd tegen de kwalijke kanten van de islam. Zelfs onder Nederlandse moslims werd vrij terughoudend gereageerd. Ze weten wie de PVV-voorman is en laten zich daardoor minder snel op de kast jagen, mede omdat zij zien dat zijn aanpak in de Tweede Kamer en de samenleving niet heel breed wordt gedeeld.

Maar toch nam de commotie rond de cartoonwedstrijd in de loop van de zomer toe. Wilders zelf werd sterk bedreigd. Er zou zelfs een aanslag op hem zijn voorbereid.

De grootste kritiek kwam echter van moslims uit streng islamitische landen. Met name in Pakistan waren felle demonstraties. Het protest richtte zich niet alleen tegen Wilders, maar ook tegen Nederland in het algemeen.

Vanwege de toenemende dreigementen en spanningen is het een goede zaak dat de tekenwedstrijd niet doorgaat. Nu de risico’s zo groot zijn geworden, is het wijs dat Wilders zelf heeft besloten te stoppen.

De PVV-leider zal ongetwijfeld hebben voorzien dat zijn plan veel commotie zou oproepen. Ook in 2008 was dat het geval toen zijn film ”Fitna”, waarin de islam wordt gelaakt, wekenlang voor wereldnieuws zorgde. Wilders schuwt de publiciteit niet. Hij weet als geen ander dat als je met een omstreden plan komt, dit de nodige onrust zal losmaken. En dat is gebeurd.

Een politicus mag de publiciteit zoeken. Dat doet iedere partij. Vrijheid van meningsuiting is in een democratie belangrijk, maar er zijn grenzen. Alles zeggen is niet verstandig, zeker niet met het oog op risico’s voor iemand zelf of voor anderen.

Kritiek leveren op de islam mag en daar is gezien allerlei gevaren en misstanden ook reden toe. Belangrijk is echter wel dat dit niet op een polariserende manier wordt gedaan. En dat doet Wilders jammer genoeg juist keer op keer.

Essentieel zijn ook de ethische grenzen. Kritiek leveren mag. Uitgangspunt moet zijn dat het dan wel op een eerlijke, evenwichtige wijze wordt gedaan. De Bijbel is erg duidelijk over de manier waarop we moeten omgaan met de naaste.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer