Spektakel rond Tesla op Wall Street
De aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street was volop gericht op Tesla, na een tweet van topman Elon Musk dat hij overweegt het bedrijf van de beurs te halen en een bericht over een groot Saudisch belang in de maker van elektrische auto’s. Na een stevige koerssprong voor Tesla werd de handel enige tijd stilgelegd. Uiteindelijk sloot Tesla fors hoger.
De Dow-Jonesindex eindigde 0,5 procent in de plus op 25.628,91 punten. De brede S&P 500 klom 0,3 procent tot 2858,45 punten en de technologiebeurs Nasdaq ging 0,3 procent vooruit tot 7883,66 punten.
Tesla noteerde aan het slot van de handel 11 procent in de plus op 379,57 dollar per aandeel. Musk meldde via Twitter dat hij overweegt het bedrijf bij een koers van 420 dollar per aandeel van de beurs te halen en dat de financiering gereed is. Er waren eerst twijfels of Musk wel serieus was met zijn tweet, maar hij gaf aan dat te zijn. Hij verklaarde ook na een eventuele privatisering topman van Tesla te blijven. Een definitief besluit is nog niet genomen. Volgens Musk is privatisering een goede stap voor het bedrijf.
Kort voor de tweet schreef zakenkrant Financial Times dat het Saudische staatsinvesteringsfonds een belang van 3 tot 5 procent heeft opgebouwd in Tesla. Musk bezit ongeveer 20 procent van de autofabrikant. Bij een koers van 420 dollar is de beurswaarde van het bedrijf circa 72 miljard dollar.
Office Depot kwam met beter dan verwachte resultaten en veerde ruim 13 procent op. Het bedrijf wist zijn omzet in het tweede kwartaal voornamelijk op te voeren met dienstverlening, waar het eerder vooral puur geld verdiende met de leveringen van kantoorartikelen.
Andere bedrijven die de boeken openden waren onder meer makelaarssite Zillow, hoteluitbater Marriott International, autoverhuurder Hertz en zuivelbedrijf Dean Foods.
De oliefondsen zaten in de lift door de hogere olieprijzen. Grote olieconcerns als Chevron, ExxonMobil en ConocoPhillips stegen tot 1,6 procent. Oliedienstverleners als Schlumberger en Transocean werden tot 0,9 procent hoger gezet.
De euro was 1,1599 dollar waard, tegen 1,1594 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg licht tot 69,03 dollar. Brentolie kostte 1 procent meer op 74,52 dollar per vat.