Meer groen in bebouwde omgeving nodig tegen hittestress
Wat hittestress is, hoeft na de warmte van de afgelopen dagen niemand uitgelegd te worden. De nacht van donderdag op vrijdag was zelfs de warmste ooit in Nederland gemeten.
Weerkundigen weten te melden dat we de komende jaren vaker met dit soort extreme weersomstandigheden te maken zullen krijgen. Een weerman van het KNMI ging zelfs zover te stellen dat we in de toekomst op de zomer van 2018 zullen terugkijken als een koele zomer. Dat lijkt overigens moeilijk voor te stellen als overdag de temperaturen tot 37 graden of meer oplopen en het in de nachten ver boven de 20 graden blijft.
Hoe dan ook: feit is dat we in ons land steeds vaker met bijzondere weersomstandigheden te maken krijgen. Of het nu heftige buien zijn of langere periodes van droogte: als er geen maatregelen genomen worden, zal de schade groter worden.
Hoe grillig en verschillend per regio het weer in Nederland kan zijn, werd trouwens donderdag duidelijk. Terwijl in sommige gebieden in het zuiden en westen onweersbuien voor schade en wateroverlast zorgden, bleef het op andere plaatsen kurkdroog en zakte de temperatuur er amper.
Vanouds voert Nederland de strijd tegen water. Relatief nieuw is dat er nu ook –meer– maatregelen genomen zullen moeten worden tegen het ontbreken van water. Het waterrijke Nederland zal niet ontkomen aan ingrijpende aanvullende maatregelen voor wateropslag om tijdens lange droogteperiodes voldoende zoet water ter beschikbaar te hebben. Te sterk wordt nu geleund op het water dat aangevoerd wordt via de grote rivieren. Maar ook de waterstand van die rivieren zal in de toekomst vaker laag zijn in tijden van droogte bij ons en in de omringende landen.
Daarbij is het zaak dat er gewerkt wordt aan de bebouwde omgeving. Het is een bekend verschijnsel dat de temperatuur tijdens hitte in de bebouwde omgeving hoger is dan in een gebied met veel groen. Niet alleen is het in de stad overdag warmer, het koelt er ’s nachts ook minder af. Meer groen in de stad kan die warmte temperen. Een grote boom doet op natuurlijke wijze het werk van meerdere airco’s, zo menen weerkundigen. Meer groen en minder stenen zijn in de zomer goed tegen de hitte, en bij overvloedige regenval omdat het water geabsorbeerd kan worden door de grond.
Klagen zit in de Nederlandse volksaard. Of het nu over een niet al te zonnige en natte zomer is of over een warme en droge zomer. Beter is het om maatregelen te nemen die schade in de toekomst zo veel mogelijk voorkomen kunnen. En om te bedenken dat elders in de wereld zulke extreme droogte en hitte meer regel is dan uitzondering, terwijl er hier genoeg water is voor menselijke consumptie. Hoe naar de omstandigheden voor boeren of ouderen ook zijn, er blijft genoeg reden over om dankbaar te zijn.