Opinie

Oorlog in Gaza lijkt met de dag onvermijdelijker

De spanningen tussen Israël en Hamas lopen met de dag op. De Palestijnse terreurbeweging gaat door met het oplaten van brandende vliegers en heliumballonnen die vanuit de Gazastrook richting Israël vliegen. Honderden hectaren Israëlisch landbouw- en natuurgebied zijn al verwoest.

Hoofdredactie
16 July 2018 09:45Gewijzigd op 16 November 2020 13:46
Israël treedt inmiddels hard op tegen Palestijnen die brandende vliegers de grens over sturen. beeld AFP, Mahmud Hams
Israël treedt inmiddels hard op tegen Palestijnen die brandende vliegers de grens over sturen. beeld AFP, Mahmud Hams

Israël heeft op zijn beurt laten weten dat het degenen die deze projectielen de lucht in sturen, als terroristen beschouwt, ongeacht hun leeftijd. In de ”vliegeroorlog” schuilt direct weer een van de geraffineerde tactieken van Hamas. De vliegeraars zijn doorgaans jonge Palestijnen, veelal nog tieners. Zodra Israël tegen hen optreedt, wordt er moord en brand geschreeuwd dat het Israëlische leger kinderen vermoordt.

Er is natuurlijk een makkelijke oplossing voor dat probleem. Als de bazen van Hamas zelf naar de grens zouden trekken en de consequenties van die acties zouden dragen. Dat had hun kinderen de afgelopen maanden ook de gelegenheid gegeven om ordentelijk naar school te gaan.

De terreurbonzen wagen zich echter niet aan de grens. Vanuit hun versterkte commandocentra hitsen zij de Gazaanse jeugd op om Israëlische landerijen zo veel mogelijk schade toe te brengen. En als Israël met vergeldingsaanvallen reageert, instrueren zij hun strijders om raketten en mortiergranaten op de Joodse staat af te vuren.

Want dat is inmiddels de situatie. Hamas heeft duidelijk gemaakt dat elke Israëlische actie met raketten zal worden beantwoord. Zoals gebruikelijk wordt er met geen woord over brandende vliegers gesproken. Dat is in de ogen van Hamas spielerei. Maar dan toch kinderspel dat een enorme impact heeft op de Israëlische dorpen en stadjes rond de Gazastrook.

De vrees dat Israël en Hamas op korte termijn opnieuw in een regelrechte oorlog verwikkeld raken, neemt dan ook hand over hand toe. Zoals gebruikelijk stellen analisten dat beide partijen geen enkel belang hebben bij een nieuw gewapend conflict.

Hamas zal de Gazastrook daarmee alleen maar verder in de toch al bodemloze economische put helpen. En Israël zal zich niet alleen voor de zoveelste keer de toorn van de internationale gemeenschap op de hals halen, maar ook in eigen land moeten uitleggen waarom zijn zonen en dochters weer naar dat wespennest aan de Middellandse Zee worden gestuurd.

Daar staat echter tegenover dat de machtsbalans sinds de laatste Gazaoorlog (2014) ernstig is verstoord. Na Operatie Protective Edge hebben Hamas en aanverwante terreurgroepen zich lange tijd opmerkelijk rustig gehouden. Die rust lijkt nu voorbij, getuige het almaar escalerende geweld van de afgelopen tijd.

Als Israël die machtsbalans wil herstellen, zal het vroeg of laat op een grootschalige militaire confrontatie uitdraaien. Alle tekenen wijzen daar momenteel op. Natuurlijk is daar niemand bij gebaat – aan geen van beide kanten. Maar zó kan het ook niet.

Meer over
Commentaar

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer