Binnenland

Evacuatie Nunspeters na grote brand fietsenopslag

Een paar honderd Nunspeters moesten woensdagavond hun huis verlaten na een grote brand in een loods van Stella Fietsen. Sommigen sliepen bij familie. „Mijn schoonvader was gastvrij.”

12 July 2018 11:43Gewijzigd op 16 November 2020 13:44
In de uitgebrande loods in Nunspeet waren onder meer 3000 elektrische fietsen opgeslagen. beeld ANP, GuinoPress
In de uitgebrande loods in Nunspeet waren onder meer 3000 elektrische fietsen opgeslagen. beeld ANP, GuinoPress

Martijn Biersteker pakt deze donderdagochtend om halfnegen een paar weekendtassen uit de kofferbak van z’n auto. Hij woont pal tegenover de in rook opgegane loods van Stella Fietsen aan de Hullerweg in Nunspeet en heeft de nacht elders doorgebracht. „Dat was geen probleem. We zijn maar met z’n tweeën en m’n schoonvader was gastvrij.”

De brand breekt woensdagmiddag rond halfdrie uit, als Biersteker net uit z’n werk komt. „Ik zat op de bank en zag door het raam een kleine rookpluim. Het ging al snel van kwaad tot erger. Om één minuut over halfdrie heb ik 1-1-2 gebeld. Ik was niet de eerste”, zegt de Nunspeter. De grote zwarte rookpluimen drijven precies de andere kant op, weg van zijn huis. „Ik heb nog even geholpen wat apparatuur naar buiten te sjouwen, zoals computers. Verder kon ik niet veel doen.”

Brandweerkorpsen uit de wijde omtrek, waaronder Apeldoorn, Zwolle, Epe en Harderwijk, rukken uit naar de locatie van Stella Fietsen aan de rand van het industrieterrein in Nunspeet. In het pand staan zo’n 3000 rijwielen met accu’s en liggen ook nog eens 6000 accu’s opgeslagen.

Al snel na het uitbreken van de brand waarschuwen de hulpdiensten iedereen binnen te blijven en ramen en deuren te sluiten. De rook en stank trekken over de naastgelegen woonwijk en veroorzaken bij tientallen mensen prikkende ogen en slijmvliezen. Dat in combinatie met de verbrande accu’s leidt tot het besluit om twee straten met 120 woningen alsnog deels te ontruimen, nadat de brand aan het begin van de avond al onder controle is.

Lammertje Franken staat woensdagmiddag met een buurvrouw te praten als ze de vlammen uit het pand ziet slaan. Pas om tien uur ’s avonds krijgt ze bericht dat ze haar woning aan de Mackaystraat moet verlaten. De oudste twee kinderen slapen uit voorzorg dan al bij vrienden.

Voor Franken, haar man en hun jongste dochter is het geen probleem om te verkassen. „We zitten midden in een verhuizing. Mijn man was aan het klussen in ons nieuwe huis. We hebben twee matrassen gepakt en zijn daar gaan slapen”, vertelt ze donderdag om acht uur aan de keukentafel van haar oude woning, waar ze inmiddels is teruggekeerd.

Hendrik Koffeman verneemt woensdagavond tijdens een afscheidsavond van groep 8 op de Ds. A. van Stuijvenbergschool dat hij elders moet overnachten. Met zijn vrouw en drie kinderen brengt hij de nacht door in het huis van zijn schoonouders. „Zij zijn op vakantie en hun huis stond leeg.” Voor wie niet naar familie of vrienden kan, regelt de gemeente onderdak in een hotel. Hiervan maken zo’n dertig mensen gebruik.

Donderdagochtend vroeg maakt de gemeente bekend dat de bewoners terug kunnen naar hun huizen. De waarden van gevaarlijke stoffen die zijn gemeten blijken geen gevaar te vormen voor de volksgezondheid. Rond het in de as gelegde pand hangt nog een lichte brandlucht. Negen brandweerlieden houden toezicht. „Het kan gebeuren dat een accu die ergens verstopt ligt alsnog gaat branden”, licht officier van dienst Alfred Hazeleger toe, „maar het lijkt nu rustig.”

Burgemeester Van de Weerd wist niet dat in de loods duizenden accu’s lagen, zo bevestigt zijn woordvoerder een bericht in de Stentor. „Gebleken is dat een brand met een behoorlijk aantal droge fietsaccu’s heftig kan zijn. Het is goed landelijk eens te kijken naar de opslag van zulke accu’s in deze aantallen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer