Telfort wil Orange Nederland kopen
Telecombedrijf Telfort wil concurrent Orange in Nederland wel kopen. Dat verklaarde directeur T. aan de Stegge donderdag. Maar dan moet de vraagprijs laag genoeg zijn om verschillende problemen op te lossen. Aan de Stegge reageerde hiermee op de verkoop van de Deense activiteiten van Orange aan het Zweeds–Finse TeliaSonera.
Nederland telt vijf bedrijven die een mobiel netwerk exploiteren. Naast Telfort (voorheen O2) en Orange (voorheen Dutchtone) gaat het om T–Mobile (voorheen Ben), Vodafone (voorheen Libertel) en KPN.
Aan het einde van de vorige eeuw begonnen Orange, Telfort en T–Mobile bijna tegelijkertijd met hun activiteiten. Het trio is in bedrijfsomvang een stuk kleiner dan Vodafone en KPN. Analisten zeiden destijds al dat vijf bedrijven voor een relatief klein land als Nederland te veel van het goede is.
Aan de Stegge maakt wel een voorbehoud bij het plan om het van oorsprong Franse Orange te kopen. Er zijn verschillen in netwerken die opgelost moeten worden. Verder voorziet hij problemen bij het combineren van de twee organisaties. Daar moet de prijs op aangepast zijn, vindt hij.
De vijf bedrijven delen de totale markt voor mobiele telefonie (vorig jaar) van 5,4 miljard euro. Steeds meer Nederlanders kregen een mobieltje. Eind vorig jaar waren er 13,1 miljoen mensen met een mobiele telefoon tegen 11,8 miljoen een jaar eerder.
Een van de problemen waar de belbedrijven tegenaan lopen is de introductie van snelle internetverbindingen (UMTS). In het jaar 2000 betaalden de vijf bijna 2,7 miljard euro voor een frequentie om deze verbindingen te kunnen exploiteren. De verwachtingen waren destijds hoog gespannen. Nu blijkt dat de verwachtingen te hoog waren.
Recentelijk introduceerden Vodafone en KPN toepassingen voor UMTS. Telfort wil eigenlijk niet. Volgens Aan de Stegge is deze dienst op geen enkele manier rendabel te krijgen. Telfort wil van de vergunning af. Als dat niet lukt, moet de onderneming alsnog een UMTS–netwerk uitrollen. Dat staat in de voorwaarden.
Ruim een jaar geleden kwam Telfort in handen van de Nederlandse durfkapitalist Greenfield Capital Partners. De maatschappij betaalde het bedrag van 25 miljoen euro aan het Britse mmO2. De Britten schreven niet alleen een bedrag van 2 miljard euro af op het Nederlandse bedrijf, maar ze hielden ook nog een schuld van 200 miljoen euro in eigen huis.
Volgens Aan de Stegge zijn de vooruitzichten voor zijn bedrijf goed. Hij verwacht de nettowinst te verdubbelen tot 60 miljoen euro. Eind maart had de onderneming een marktaandeel van circa 12 procent met 1,7 miljoen klanten.
Orange wilde nog geen commentaar geven.