Politiek

Nieuwe wet beitelt klimaatdoelen in steen

Met de nieuwe klimaatwet worden de doelstellingen om klimaatverandering tegen te gaan voor de komende decennia in steen gebeiteld. Ook als in de toekomst nieuwe coalities worden gesmeed met andere partijen, moeten die zich eraan houden, benadrukken de zeven ondertekenaars.

Webredactie
27 June 2018 17:29Gewijzigd op 16 November 2020 13:37
beeld ANP
beeld ANP

„Deze wet beëindigt de discussie of we deze doelen willen halen, en legt die doelen vast”, zegt fractieleider Lodewijk Asscher van de PvdA, de partij die samen met GroenLinks het initiatief nam tot de klimaatwet. Hij vindt dat het in de klimaatdiscussie te lang bij wetenschap en waarschuwingen is gebleven. „De werkelijkheid is: we hebben geen tijd te verliezen.”

GroenLinks-voorman Jesse Klaver verwijst naar een verhaal waarin de Griekse held Odysseus zich laat vastbinden aan de mast van zijn schip, zodat hij zich niet van de wijs kan laten brengen door het gezang van de sirenen. „Wat er in verkiezingstijd ook gebeurt, deze wet bindt politici vast aan de mast.”

Klaver spreekt van een historisch moment. „Er zijn zeven klimaatwetten in de wereld, dit wordt numero acht en het wordt meteen de meest ambitieuze.” De GroenLinks-leider vindt het vooral „dapper” van de vier coalitiepartijen dat zij zich hebben aangesloten bij een initiatief vanuit de linke oppositie. „Dit voegt echt iets toe aan het regeerakkoord.”

Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie onderstreept het belang van het brede draagvlak in de Tweede Kamer. „Wij willen ‘Parijs’ halen”, zegt hij, doelend op het internationale klimaatakkoord dat daar in 2015 werd gesloten. „Dat gaat veel van ons vragen en al deze partijen zijn bereid deze offers te brengen. Dat is goed nieuws.”

„Het klimaat wacht niet op een kabinet van alleen maar groene, progressieve partijen”, reageert D66-leider Alexander Pechtold. „Door samenwerking met zes andere partijen verbinden we links tot rechts. Dat is hard nodig om de aarde leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen.”

SGP

De SGP behoort niet tot de zeven ondertekenaars van de nieuwe klimaatwet. „We vinden de wet te belangrijk om nu op het laatste moment zomaar even bij het kruisje te tekenen,” aldus SGP-Kamerlid Stoffer. „Bij de behandeling van de klimaatwet in de Kamer zullen we de voors en tegens op een rij zetten en de afweging maken. De SGP ziet uit naar de behandeling van de wet in de Kamer. Daar doen we graag aan mee. Op de manier die men van ons kent: gericht op de inhoud en constructief.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer