Champignons met soja en sesam
Mannen en recepten lezen, da’s gewoon geen ideale combinatie. De mijne wordt er tenminste meestal niet vrolijk van. Zeker niet als hij –bijvoorbeeld– zelf moet bedenken wanneer hij de rijst moet opzetten om die tegelijk met de rest van het eten klaar te hebben. („Hoe kan ik dat nou weten? Er stond helemaal niks in het recept over die rijst!”)

Het recept van vandaag is voor hem en alle mannen –vader of niet– die het leuk vinden om de keuken in te gaan, maar die niet van ingewikkelde en zeker niet van onduidelijke recepten houden. Die houden van champignons en andere paddenstoelen (terwijl hun eventuele vrouwen en kinderen daar minder dol op zijn). Die het liefst overal knoflook in gooien. Die van oosterse smaken houden. Die –als ze de keuken in gaan– graag de wok tevoorschijn halen.
Het is geen recept voor een complete maaltijd, zie het eerder als een soort vleesvervanger. Lekker op toast of op een dikke snee vloerbrood. Als bijgerecht bij de barbecue is ook een idee. Ook leuk voor onderweg, want koud smaken deze pittige champignons ook prima. Meng ze eens door een pastasalade.
Wie het aandurft, kan ze als onderdeel van het vaderdagontbijt inzetten. Hier is dat geen optie meer. Sinds kort heb ik niets te zeggen op Vaderdag – en vader niet op Moederdag. Dan hebben de kinderen de leiding. Een belegde boterham, gebakken eitje erbij, een kom thee, onze oudste twee weten inmiddels heel goed wat ze willen en hulp is niet gewenst.
Wat natuurlijk ook heel goed kan: een hele maaltijd maken met deze pittige paddenstoelen. Dat is vrij eenvoudig: met een rijstgerecht en een komkommersalade bijvoorbeeld. Of met noedels en wokgroenten, zie de tip onder aan het recept
Zo’n complete maaltijd maken is voor het soort man uit de eerste alinea overigens op eigen risico. Level 2 van het recept. Je moet zelf even bedenken wanneer het tijd is om water te koken voor de noedels en wanneer de groenten in de pan moeten. Of vraag even of iemand anders dat deel doet.
Pittige champignons
Ingrediënten
- 250 g kastanjechampignons
5 lente-uitjes, 3 teentjes knoflook
2 tl sesamzaad, gedroogde chilipeper
2 el sojasaus, 2 tl sesamolie
1 citroen (voor schil en wat sap)
paar takjes platte peterselie
2 el (rijst)olie om in te bakken
voor erbij (zie tip): noedels, (Chinese of Japanse) wokgroenten, cashewnoten
Bereiding
Veeg de champignons schoon en snijd ze in partjes. Snijd de worteltjes van de lente-uitjes, verwijder lelijk blad en hak de lente-uitjes in ringetjes. Snijd ook de knoflook fijn. Boen de citroen goed schoon. (Complete maaltijd maken? Kook dan nu alvast water voor de noedels. Vergeet niet de noedels erin te doen als het water borrelt.)
Verhit de olie in een wok of koekenpan. Laat, als de olie goed heet is, de lente-ui en de knoflook een paar seconden meebakken. Voeg de champignons toe en bak in ongeveer 4 tot 5 minuten gaar. Doe dan het sesamzaad, de sojasaus en de sesamolie erbij en warm het geheel nog even goed door. Rasp de citroenschil meteen boven de pan (ongeveer de helft van de schil is voldoende).
Schep de champignons op een bord of in een kommetje. Besprenkel met een paar druppels citroensap en bestrooi met gehakte peterselie en naar wens met gedroogde chilipeper.
Tip: er een complete maaltijd van maken? Maak volkoren noedels (bijv. van Go-Tan) klaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Roerbak intussen de wokgroenten in een wok of koekenpan. Breng de noedels op de borden op smaak met sesamolie en sojasaus. Serveer met de wokgroenten.
Bestrooi voor extra bite met gehakte cashewnootjes.