Cultuur & boeken

Luchtbrug voor een vrij Berlijn

De Tweede Wereldoorlog was nog niet afgelopen of de Amerikanen en de Britten streden tegen de Russen om de macht over de Duitse hoofdstad.

22 June 2018 15:25Gewijzigd op 16 November 2020 13:35

In ”De Berlijnse luchtbrug” schetst de Britse historicus Barry Turner een levendig beeld van de operatie door de lucht, die werd opgezet in juni 1948, toen de Russen de toegangswegen naar West-Berlijn blokkeerden. Hij beschrijft hoe de Britten en de Amerikanen erin slaagden elf maanden lang de belegerde stad te bevoorraden. Dat ging om voedsel maar ook om bulkgoederen als steenkool, zout en olie.

Turner plaatst de luchtbrug in de context van de Koude Oorlog. Het was meer dan een humanitaire hulpoperatie. Het was de Amerikanen vooral te doen om het tegenhouden van het communisme.

Turner baseert zijn boek op nieuw materiaal uit Amerikaanse, Britse en Duitse archieven en op interviews met veteranen. Vooral doordat hij politici, militairen en gewone burgers sprekend opvoert, is het vlot te lezen. Aan het slot citeert hij bijvoorbeeld lezers van het West-Berlijnse dagblad Der Abend, die herinneringen aan de luchtbrug ophalen. „’s Ochtends vroeg, nadat we wakker waren geworden, was het eerste wat we deden luisteren of we het lawaai van de vliegtuigmotoren konden horen. Dat gaf ons de zekerheid dat we niet alleen stonden, dat de hele beschaafde wereld deelnam aan de strijd voor de vrijheid van Berlijn.”

Minpunt is dat het boek meer beschrijvend is dan analyserend. Dat maakt het vooral geschikt voor een eerste kennismaking met deze operatie uit het begin van de Koude Oorlog.

Boekgegevens

De Berlijnse luchtbrug, Barry Turner; uitg. Karakter, Uithoorn, 2018; ISBN 978 90 4521 566 2; 304 blz.; € 24,99.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer