Orkanen stimuleren groei plankton
Orkanen blijken een positieve invloed te hebben op de groei van kleine planten in de oceaan. Het gaat om fytoplankton, microscopisch kleine plantjes die overal in de wereldzeeën voorkomen. Fytoplankton is niet alleen een belangrijk onderdeel van de voedselketen -kleine vissen en sommige walvissen voeden zich ermee-, het heeft ook grote invloed op het wereldklimaat.
Onderzoeker dr. Steven Babin van de Amerikaanse Johns Hopkins University onderzocht het effect van dertien orkanen tussen 1998 en 2001. Hij gebruikte satellietmetingen om de kleur van oceanen te bepalen en leidde daaruit af hoeveel chlorofyl -de groene kleurstof in fytoplankton- er aanwezig was.
Wervelstormen blijken het water in de oceanen flink om te roeren, zodat voedselrijk water en plankton zich naar de bovenste laag verplaatsen. Door de grotere hoeveelheid zonlicht breiden de kleine plantjes zich daar sterk uit. Terwijl de oceanen op woestijnen lijken wat de hoeveelheid zeeplanten betreft, stelde Babin vast dat in het kielzog van de orkanen wekenlang een ware oase aan fytoplankton te zien is. De plantjes nemen grote hoeveelheden kooldioxide op uit de atmosfeer. Kooldioxide is het broeikasgas dat een rol speelt in de opwarming van de aarde. Het effect van de orkanen is van belang om de koolstofkringloop beter te begrijpen.