Binnenland

Regelen, tegelen, bellen en bestellen

Hij is geen leerkracht, toch noemen alle kinderen hem meester. Conciërge Gerard Mulder hoort er helemaal bij op school. Hij regelt, tegelt, belt en bestelt, en als het zo uitkomt staat hij ook gerust een poosje voor de klas. „De collega’s zeggen dat ze me niet meer kunnen missen.”

Evert van Dijkhuizen
6 July 2004 09:41Gewijzigd op 14 November 2020 01:23
WOUDENBERG – Conciërge Gerard Mulder bij De Wartburg in Woudenberg. „Ik kan me moeilijk meer voorstellen dat een basisschool kan draaien zonder conciërge.” Foto Erik Kottier
WOUDENBERG – Conciërge Gerard Mulder bij De Wartburg in Woudenberg. „Ik kan me moeilijk meer voorstellen dat een basisschool kan draaien zonder conciërge.” Foto Erik Kottier

Elke basisschool zou een conciërge moeten hebben, vindt de Protestants Christelijke Schoolleiders Organisatie. Zo iemand kan de directeur en de leerkrachten veel werk uit handen nemen. „Helemaal mee eens”, zegt Gerard Mulder, conciërge op de basisscholen De Wartburg in Woudenberg en De Wittenberg in Scherpenzeel. „En als ik zie wat de school door mij bespaart, dan verdien ik m’n eigen salaris.”

Vanaf de oprichting van De Wartburg, zo’n tien jaar geleden, deed Mulder als ouder vrijwilligerswerk op school. „Ik heb wel eens tegen directeur André Frietema gezegd: Als je ooit een conciërge zoekt, denk dan aan mij.” Vier jaar geleden was het zo ver. Conciërge alleen op De Wartburg bleek financieel niet haalbaar. Daarom trad Mulder ook aan bij De Wittenberg, die onder hetzelfde bestuur valt. Hij zegde daarvoor zijn baan als koerier van medicijnen op. „Niet erg; ik was de files toch zat.”

Mulder (45) begint elke dag om halfzeven. De ochtenden werkt hij in Woudenberg, de middagen in Scherpenzeel. Zijn takenpakket is haast onbeperkt. „Ik doe van alles. Reparaties, onderhoud, bestellingen, roosters maken, speeltoestellen plaatsen, tegels leggen, kopieerwerk, koffie schenken en nog veel meer.” De conciërge werkt officieel veertig uur per week, maar meestal redt hij het daar niet mee. „Ik vind dat geen probleem; in dit werk moet je niet op een paar uur kijken.”

’s Nachts moet Mulder geregeld zijn bed uit. „Dan gaat het alarm op school weer af.” Hij staat op en wijst naar buiten. „Als ik aankom, kijk ik eerst achter dat schuurtje. En ik ga nooit door de school heen om te inspecteren, maar loop altijd buitenom. Dat heeft de politie mij geleerd.”

Reparaties en onderhoud probeert Mulder eerst zelf te doen. Af en toe vraagt hij een offerte aan. „Dan weet ik wat ik verdiend heb.” Lukt het de conciërge zelf niet, dan besteedt hij de klus uit. „Gelukkig kan ik ook altijd een beroep doen op een aantal handige vaders.” Wat schoonmaken betreft, hoeft Mulder alleen de toiletten te doen en te stofzuigen. Voor het grote werk heeft hij een ploeg moeders beschikbaar. „Ik maak voor het hele jaar een rooster. Elke moeder is om de twee maanden aan de beurt.”

Om overzicht te houden, heeft Mulder werkbrieven gemaakt waarop de leerkrachten een klus kunnen invullen. „Laatst klaagden ze dat het zo warm was in het computerlokaal. Kun je er wat aan doen, Gerard? Ik heb toen airco geplaatst. Een ander komt met een kapotte telefoon. Ik bel met KPN en bestel een nieuwe. Of neem het kopieerapparaat. Dat gaf iedere keer problemen. Ik heb tegen de leverancier gezegd: We betalen een huurprijs, maar de kwaliteit deugt niet. We zeggen het contract per 1 augustus op of er komt een ander apparaat. Mooi dat er een nieuwe staat.”

Zaken die het onderhoud van de gebouwen betreffen, meldt Mulder bij de bouwcommissie van het bestuur. Indien gewenst, levert hij tekeningen en offertes om dingen te verbeteren. Voor de aanschaf van speeltoestellen raadpleegt hij eerst het personeel. „Ik doe zo veel mogelijk in overleg. Dat bevalt het best.”

De conciërge heeft een hekel aan opschepperij, maar hij weet dat zijn werk wordt gewaardeerd. „De collega’s zeggen dat ze me niet meer kunnen missen. En ik moet eerlijk zeggen: Ik kan me moeilijk meer voorstellen dat een basisschool kan draaien zonder conciërge.”

Mulder ervaart veel vrijheid en verantwoordelijkheid in zijn werk. Hij geniet ervan. „Ik kan de directeur, de meesters en de juffrouwen veel werk uit handen nemen. Dat geeft een goed gevoel. Ik heb als chauffeur ook een mooie tijd gehad, maar ik zou niet meer terug willen.”

Financieel heeft Mulder niet te klagen. „Ik moet er wel bij vertellen dat het bestuur aanvankelijk een ander salaris in gedachten had dan ik. Ik heb gezegd: Ik ben niet uit op geld, maar ik moet wel mijn gezin onderhouden. Uiteindelijk is er een leuk salaris uit de bus gekomen.”

De conciërge moet oppassen dat hij zich niet voor ieders karretje laat spannen. „Ik kan moeilijk nee zeggen, maar soms moet het gewoon. Dan zeg ik: Joh, daar heb ik nu geen tijd voor. Of: Vraag daar even iemand anders voor.” Eén ding zal Mulder niet snel weigeren: invallen voor een leerkracht. „Laatst had een meester zich verslapen. Ik heb toen een poosje zijn klas genomen. Heerlijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer