AEX over breed front omhoog
De effectenbeurs in Amsterdam ging maandag over een breed front omhoog. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. De hoop dat de ontmoeting tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea toch doorgaat steunde het sentiment. De handel stond verder in het teken van de politieke crisis in Italië en de aanhoudende daling van de olieprijzen.
De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 0,3 procent in de plus op 564,26 punten. Bij de hoofdfondsen noteerde Unibail-Rodamco ex-dividend. De MidKap won ook 0,3 procent, tot 800,16 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt klommen tot 0,6 procent. Londen is gesloten vanwege een vrije dag. Wall Street blijft dicht vanwege Memorial Day.
In Milaan dikte de beurs 0,6 procent aan onder aanvoering van de Italiaanse banken. Beleggers reageerden opgelucht dat de Italiaanse kandidaat-premier Giuseppe Conte zijn opdracht om een regering te vormen heeft teruggegeven. President Sergio Mattarella ging niet akkoord met de kandidatuur van euroscepticus Paolo Savona voor de functie van minister van Economie. Hij zei dat Savona Italië mogelijk uit de euro zou hebben geduwd.
Bij de hoofdfondsen op het Damrak gingen industrieel toeleverancier Aalberts Industries, ABN AMRO en uitzender Randstad aan kop met winsten van ruim 1 procent. Kabel- en telecomconcern Altice behoorde tot de schaarse dalers met een min van 0,6 procent.
In de MidKap stonden advies- en ingenieursbureau Arcadis en optiekketen GrandVision bovenaan met plussen van meer dan 1 procent. De oliedienstverleners SBM Offshore en Fugro sloten de rij met verliezen van 0,8 en 0,6 procent.
Swiss Re steeg 0,9 procent in Zürich. Het Japanse technologieconcern Softbank neemt toch geen minderheidsbelang in de Zwitserse herverzekeraar. Gesprekken die daar gevoerd over werden, zijn stopgezet. De twee bedrijven blijven wel samenwerken.
De olieprijzen gingen verder omlaag nadat Rusland en oliekartel OPEC vrijdag hadden aangekondigd de productie weer op te voeren. Een vat Amerikaanse olie zakte 1,7 procent in prijs tot 66,72 dollar. Brentolie kostte 1,5 procent minder op 75,28 dollar per vat. De euro was 1,1703 dollar waard, tegen 1,1666 dollar op vrijdag.