Consument

Eetherinneringen

Het geheugen is een wonderlijk iets, ook als het gaat om voedsel. Soms kun je je slechts met moeite herinneren wat je gisteren, laat staan een week geleden, hebt gegeten. Terwijl je zonder mankeren nog weet op te sommen wat er tijdens je trouwdiner op tafel gezet werd. Het eerste kan natuurlijk een leeftijdsdingetje zijn – iets met vergeetachtigheid en het klimmen der jaren. De verklaring voor het tweede is wellicht dat momenten die veel indruk maken nu eenmaal beter blijven hangen. Maar dat geldt toch ook weer niet voor alle aspecten van zo’n dag. Want wie er wel en niet op de receptie waren: dat zou ik echt niet meer durven zeggen.

Geertje Bikker-Otten
26 May 2018 19:35Gewijzigd op 16 November 2020 13:22
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Het aanhoudend zomerse weer van dit jaar deed me –geen idee waarom– denken aan een snelle salade uit de oude doos. De bron van het oorspronkelijke recept ben ik vergeten. Het is zo eenvoudig dat ik het mogelijk ergens in het voorbijgaan las en vervolgens heb opgeslagen. Dat wil zeggen: in mijn hoofd. Gekoppeld aan een heldere herinnering aan een huiselijk rampje.

We stonden op het punt om op vakantie te gaan, met het daarbij behorende gehaast en gevlieg. Als maaltijd voor op de valreep stond deze salade op het menu. De oven was aan het voorverwarmen om het bijbehorende stokbrood af te bakken. De afzuigkap loeide, want er moesten ook nog wat overgeschoten eieren worden gekookt.

Opeens werd alles stil en donker. Tegen het plafond in de gang hing rook. In de meterkast bleek iets helemaal mis te zijn gegaan. En de storingsmonteur die we erbij haalden, kon het echte probleem helaas niet zomaar verhelpen.

Lang verhaal kort: we legden een verlengsnoer van de meterkast naar de vriezer. De koelkast haalden we zo veel mogelijk leeg. We aten deze salade, maar zonder het bijbehorende brood, want dat was immers nog niet afgebakken. En we gingen toch maar gewoon op vakantie. Een paar weken later bleken de wanden van de lege koelkast helaas ernstig beschimmeld.

Nadien maakte ik deze salade nog talloze malen, al kan ik me niet meer herinneren bij welke gelegenheden. Het is een fris en voedzaam gerecht dat het goed doet op een warme dag. Zo’n salade is trouwens ook ideaal vakantiehuisjes- of campingvoedsel. Hij is zo klaar en er hoeft niets gekookt te worden. Het bijbehorende stokbrood haal je als je op vakantie bent gewoon vers bij de bakker.

Bonensalade

Ingrediënten (hoofdgerecht voor twee tot drie personen)

  • 2 blikjes kidneybonen (uitlekgewicht ongeveer 250 g)

  • 1 komkommer

  • 1 bol (buffel)mozzarella

  • 2 avocado’s

  • 4 el olijfolie

  • 2 el citroensap of azijn

  • 1 tl mosterd

  • peper en zout

  • handje verse basilicum

Bereiding

Spoel de kidneybonen in een vergiet af onder de kraan. Laat ze uitlekken. Was de komkommer en schil hem desgewenst. Snijd de komkommer in de lengte doormidden. Snijd de helften daarna in repen van ongeveer een centimeter dik. Snijd die vervolgens in blokjes. Laat de bol mozzarella uitlekken en snijd de kaas in blokjes. Haal de schil van de avocado’s en snijd het vruchtvlees eveneens in blokjes. Hussel de bonen en de komkommer-, kaas- en avocadoblokjes door elkaar.

Maak een vinaigrette. Meng de mosterd, zout en peper door het citroensap of de azijn. Voeg daarna al roerend de olijfolie in een straaltje toe. Schep de vinaigrette door de salade. Voeg een handje in stukjes gescheurde basilicumblaadjes toe.

Eet bijvoorbeeld (zelf afgebakken) stokbrood bij deze salade. Zet om alvast een beetje in vakantiesfeer te komen in plaats van boter een schaaltje lekkere olijfolie op tafel, om het brood in te dopen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer