Kerk & religie

„Situatie mensenrechten in Eritrea verslechterd”

De mensenrechtensituatie in Eritrea is ondanks de aanwezigheid van een speciale VN-rapporteur niet beter geworden. Mensenrechtenorganisaties hebben daarom opgeroepen om het mandaat van de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Eritrea te verlengen. Het mandaat loopt in juni af, bericht de Amerikaanse nieuwsdienst World Watch Monitor vrijdag.

Redactie kerk
25 May 2018 19:53Gewijzigd op 16 November 2020 13:22
Straatbeeld in Eritrese stad Massawa. beeld RD
Straatbeeld in Eritrese stad Massawa. beeld RD

De mensenrechtensituatie in het Oost-Afrikaanse land wordt sinds 2012 gecontroleerd door de VN-Mensenrechtenraad. Sheila B. Keetharuth is er speciaal rapporteur. In maart van dit jaar erkende ze dat tijdens haar ambtstermijn de mensenrechtenschendingen in het land „onverminderd doorgingen.”

„De situatie in het land wordt alleen maar erger”, vertelde dr. Berhane Asmelash aan World Watch Monitor. De Eritrese voorganger zat gevangen vanwege zijn christelijke activiteiten en verhuisde achttien jaar geleden naar het Verenigd Koninkrijk. Hij bezocht het Afrikaanse land onlangs.

„We zien de misbruikte mensen misbruik maken. Ze weten dat het verkeerd is, maar het is ook bij hen gebeurd. De regering, de president, is succesvol geweest in het zaaien van verdeeldheid en het creëren van wantrouwen. Je kunt niet vrijuit in Eritrea spreken, omdat je daar op enig moment voor in de gevangenis kunt belanden.”

„Het soort mensen dat de overheid wil, is als de vrouw die ik zag op een YouTube-filmpje”, vertelt Asmelash. „In een interview met de Eritrese staatstelevisie zei ze dat ze verlamd was geraakt, maar dat ze, nadat ze zich had gewassen in het water bij een dam die door de regering was gebouwd, was genezen. Ze prees de president daarvoor. Voor haar was het nu eerst de president, dan Jezus.”

Thomas Reese, van de Amerikaanse commissie voor internationale godsdienstvrijheid, vertelde in april aan een mensenrechtencommissie van de VS dat Eritrea „een van de slechtste voorbeelden is van door de staat gesponsorde onderdrukking van de vrijheid van godsdienst of levensovertuiging.”

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten schat in dat er tussen de 1200 en 3000 mensen op religieuze gronden worden vastgehouden. Onder hen bevinden zich verschillende evangelische en pinkstergelovigen die al meer dan tien jaar vastzitten.

In Eritrea zijn sinds 2002 alleen geloofsgemeenschappen toegestaan die zijn aangesloten bij de Eritrees-Orthodoxe Kerk, De Rooms-Katholieke Kerk, de Lutherse Kerk of bij de islam. Alle religieuze bijeenkomsten in het land staan onder controle van de overheid. Van de 6 miljoen inwoners is 50 procent moslim en 47 procent christen. Vooral pinksterkerken en baptistengemeenten hebben te lijden onder vervolging in Eritrea.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer