SGP: Opheldering over palliatieve sedatie in psychogeriatrie
Minister De Jonge (VWS) moet nagaan hoe vaak verpleeghuizen diepe palliatieve sedatie toepassen bij patiënten met dementie buiten de terminale fase.
Daar heeft de SGP-Tweede Kamerfractie dinsdag op aangedrongen in schriftelijke vragen.
Aanleiding is een bijeenkomst van het kennis- en opleidingscentrum GERION, onderdeel van het VU medisch centrum, eind maart over moeilijk hanteerbaar probleemgedrag bij mensen met gevorderde dementie wier overlijden nog niet ophanden is. Een van de thema’s die aan bod kwam, is in hoeverre het ethisch toelaatbaar is om deze patiënten bij wijze van laatste redmiddel permanent in een staat van verlaagd bewustzijn te brengen.
De richtlijn van artsenorganisatie KNMG noemt als voorwaarde voor continue, diepe sedatie ondermeer dat het overlijden van de patiënt uiterlijk binnen twee weken moet worden verwacht. Alleen dan mag worden verondersteld dat de maatregel niet van doorslaggevende betekenis is voor het moment van overlijden, maar vooral gericht is op het verlichten van de lijdensdruk.
Op de bijeenkomst werd echter onderkend dat verpleeghuisartsen in uitzonderlijke gevallen tegen de richtlijn in soms toch kiezen voor sedatie. „De vraag waar we hier voor staan luidt of dit handelen nog in overeenstemming is met de principes van palliatieve zorg en derhalve door middel van een richtlijn ondersteund kan worden. Of dat ook hier een morele grens wordt overschreden, die vraagt om aanscherping van richtlijnen, of om andere regelgeving”, aldus een zinsnede in het congresmateriaal. Een van de inleiders illustreerde het ethische spanningsveld met een verwijzing naar een concrete casus waarin sedatie was toegepast.
In de vragen merkt de SGP op benieuwd te zijn naar de aard en omvang van deze praktijk. Ook wil de partij weten of de toepassing wordt gemeld bij de daarvoor aangestelde toezichthouders.
Onder leiding van hoogleraar medische ethiek prof. dr. J.J.M. van Delden (UMCU) gaat nog dit jaar een vierjarig onderzoek van start dat moet verklaren waarom het percentage sterfgevallen die vooraf gegaan werden door het toepassen van palliatieve sedatie toeneemt. Evaluatie-onderzoeken naar het functioneren van de euthanasiewet melden een stijging van 8 procent in 2005 via 12 procent in 2010 naar 18 procent in 2015. In de vragen doet de SGP de suggestie om dit onderzoek uit te breiden, zodat het ook de praktijk van palliatieve sedatie in de psychogeriatrie omvat.