Economie

Kansen liggen voor het oprapen voor handelsmissie India

De Nederlandse export naar India is de laatste jaren gestagneerd, ondanks dat het Aziatische land economisch flink in de lift zit. Er valt voor de Nederlandse handelsmissie die deze dagen in India is dus veel te winnen.

Redactie economie
22 May 2018 14:19Gewijzigd op 16 November 2020 13:20
beeld EPA, Piyal Adhikary
beeld EPA, Piyal Adhikary

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werd er vorig jaar voor 2,1 miljard euro aan goederen vanuit Nederland uitgevoerd naar India. Dat is wel meer dan de 1,8 miljard euro in 2016, maar bezien over een iets langere periode zit er eigenlijk sinds 2011 niet heel veel groei meer in deze export. Het cijfer ligt al jaren dicht bij de 2 miljard euro.

In de tussenliggende periode nam de Indiase economie wel stevig in omvang toe. Er werden zelfs groeicijfers genoteerd van meer dan 8 procent. Dit jaar gaat het waarschijnlijk om een plus van 6,7 procent.

Snelstgroeiende reus

India is na China het land met de meeste inwoners ter wereld. Er wonen circa 1,3 miljard mensen. Dat China economisch hard groeit is bekend, maar ook India is niet meer die fragiele economie van een tijd geleden, zeggen economen van ABN AMRO. „We verwachten dat de economische groei in de komende jaren stijgt naar 7,5 procent, gedragen door toenemende consumpties en investeringen. Daarmee passeert India China weer als snelstgroeiende reus.”

Nederland is van dinsdag tot en met vrijdag met een zware delegatie vertegenwoordigd in India. Ook premier Mark Rutte is van de partij en er gaan 131 bedrijven mee. Doel van de missie is vooral het verkennen van nieuwe kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

De exporthandel bestaat nu nog voor een groot deel uit chemische producten en machines. Maar bij projecten zoals het schoonmaken van de Ganges of het versterken van de Indiase landbouwsector zou Nederland volgens kenners ook veel kunnen betekenen. De goedereninvoer van India naar Nederland was vorig jaar goed voor meer dan 3 miljard euro, hiervan betrof een groot deel aardolieproducten.

Handelsoorlog

Voorzitter Hans de Boer van ondernemersorganisatie VNO-NCW benadrukte onlangs al dat het nu een goed moment is om op handelsmissie te gaan. Hij wees daarbij op de dreigende handelsoorlog over staal, de onderhandelingen over een nieuw handelsakkoord tussen de EU en India en de ophanden zijnde brexit.

Die laatste gebeurtenis geeft Nederland wellicht de mogelijkheid om de rol van de Britten over te nemen in India. Het Verenigd Koninkrijk is voor veel Indiase bedrijven nu nog de toegangspoort tot de EU.

Woord en Daad

Tijdens de missie zullen investeerder Incluvest en ontwikkelingsorganisatie Woord en Daad samen met de bedrijven Schouten Europe en LT Foods een overeenkomst tekenen voor de bouw van een zogeheten Fair Factory in India. Deze fabriek gaat op termijn vleesvervangende producten op de markt brengen voor zowel de lokale markt als de export, maakte Woord en Daad dinsdag bekend. „Vleesvervangers voorzien in een groeiende vraag en dragen tevens bij aan het terugdringen van het klimaatprobleem”, aldus de organisatie.

Premier Rutte zal in India ook het lot van de ontvoerde peuter Insiya bespreken, schreef De Telegraaf dinsdag. „Deze trieste kwestie houdt veel mensen bezig. Ik ben mij zeer bewust van deze zaak en neem dat ook mee tijdens mijn bezoek aan India”, zegt Rutte in de krant.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer