Binnenland

Amerikanen brachten OM op spoor van omkoping

Een rechtshulpverzoek van de Amerikaanse autoriteiten bracht het Openbaar Ministerie (OM) op het spoor van mogelijke omkoping bij de vestiging van Google in de Eemshaven in Groningen. Dat meldde de officier van justitie voor de rechtbank in Zwolle.

ANP
30 April 2018 15:45Gewijzigd op 16 November 2020 13:11

Vastgoedondernemer Rudy S. (62) uit Utrecht wordt er in deze zaak van verdacht Google-directeur Simon Tusha omgekocht te hebben voor 1,7 miljoen euro. Google leasede aanvankelijk ruimte van TCN, het inmiddels failliete bedrijf van S. Door de omkoping, die zou hebben plaatsgevonden in de periode 2008-2010, werd dat contract verlengd, denkt het OM. De Amerikanen wilden informatie van de Nederlandse autoriteiten voor hun onderzoek naar Tusha. Vervolgens startte het OM een eigen onderzoek, bleek maandag op de regiezitting.

De rechtbank stemde in met het verzoek van het OM om de curator van TCN te horen. Het vastgoedbedrijf van S. zou in 2010 positieve resultaten hebben gepubliceerd terwijl de zaak er in werkelijkheid slecht voorstond. Dat het bedrijf dreigde om te vallen, was volgens de aanklager mogelijk een motief voor omkoping. TCN zou het contract met Google hard nodig hebben gehad om overeind te blijven. Eind 2012 ging het bedrijf desondanks failliet.

Naast omkoping wordt S. en zijn partner Saskia van B. (51) vervolgd voor witwassen, fraude en deelname aan een criminele organisatie waarvan ook Tusha deel van uit zou maken.

De rechtbank trekt in september vier dagen uit voor het proces.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer