Europese beurzen lager op drukke cijferdag
De Europese aandelenbeurzen zijn woensdag eensgezind in het rood gesloten. Beleggers kregen weer een grote hoeveelheid bedrijfsresultaten voorgeschoteld. Op het Damrak kwamen onder meer ICT Group, Kas Bank en Van Lanschot Kempen met kwartaalpublicaties.
De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,9 procent lager op 551,73 punten. Bij de hoofdfondsen noteerde ING ex-dividend. De MidKap daalde 0,9 procent tot 781,25 punten. Parijs en Londen verloren 0,6 procent. De DAX in Frankfurt raakte 1 procent kwijt onder aanvoering van Deutsche Post (min 5 procent).
Telecomconcern KPN voerde de schaarse stijgers aan in de AEX met een plus van 1,9 procent. Verlichtingsbedrijf Philips Lighting ging 3,4 procent onderuit na een waarschuwing van een branchegenoot. Het Duitse Osram Licht (min 17 procent) verlaagde zijn omzet- en winstverwachting vanwege de „onzekere macro-economische omstandigheden”.
Bij de kleinere bedrijven steeg vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen 2 procent, ondanks een daling van de winst. Automatiseerder ICT Group leverde 4,6 procent in en effectendienstverlener Kas Bank zakte 3 procent. Op de lokale markt klom Value8 meer dan 13 procent. De investeringsmaatschappij boekte afgelopen jaar een flinke winst en wil een bonusdividend uitkeren.
Kering won 4,6 procent in Parijs. Het Franse luxeconglomeraat doet uitstekende zaken met zijn twee grootste merken Gucci en Yves Saint Laurent. Vooral bij Gucci trekken de verkopen flink aan. De resultaten van chipmaker STMicroelectronics (plus 3 procent) vielen eveneens in goede aarde. In Zürich klom Credit Suisse 3,6 procent. De Zwitserse bank boekte in het eerste kwartaal meer winst dan verwacht.
In Oslo daalde Statoil 3 procent. De winst van het Noorse olie- en gasconcern viel in het eerste kwartaal bijna een derde hoger uit door een combinatie van prijsstijgingen en meer productie. Statoil, dat zijn naam binnenkort zal wijzigen in Equinor, grijpt de gunstigere marktomstandigheden aan om de investeringen op te voeren.
De euro was 1,2177 dollar waard, tegen 1,2227 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 67,75 dollar. Brentolie verloor 0,3 procent tot 73,62 dollar per vat.