Consument tevreden over veiligheid eten
Ondanks recente voedselcrises hebben mensen veel vertrouwen in de veiligheid van hun eten. Dat heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dinsdag geconcludeerd op basis van eigen onderzoek over 2003.
Op een schaal van 1 (helemaal niet mee eens) tot 5 (helemaal mee eens) vulden mensen gemiddeld een 3,5 in op de stellingen ”voedingsmiddelen worden steeds veiliger” en ”ik ben tevreden over de veiligheid van voedingsmiddelen”.
Toch waren consumenten het ook meer eens dan oneens met ”het afgelopen halfjaar is mijn vertrouwen in de veiligheid van voedingsmiddelen gedaald” en ”door voedselschandalen maak ik me extra druk over de veiligheid van voedsel”. Deze stellingen kregen respectievelijk een 2,7 en een 3,1.
Consumenten zijn steeds minder tevreden over de manier waarop de overheid en de levensmiddelensector omgaan met voedselveiligheid. „In 2002 vond 85 procent dat er (ruim) voldoende gedaan werd aan de veiligheid van voedsel. In 2003 is dat 69 procent”, zegt de inspectiedienst.
Mensen hebben over het algemeen een blind vertrouwen in agrarische producten zoals melk en verse groenten. Kant-en-klaarmaaltijden, vitaminepreparaten en sport- en energiedranken stuiten relatief vaak op scepsis.
Recente crises met kip en vis hebben het imago van dit voedsel geschaad, zegt de VWA. Mensen wantrouwen vaker kippenvlees door de vogelpest, terwijl hun beeld van vis beschadigd is door de ontdekking van schadelijke stoffen in garnalen en zalm. Verder maken consumenten zich volgens de inspectie zorgen over toevoegingen zoals e-nummers en genetische manipulatie.