Politiek

ChristenUnie pleit voor betere beoordeling bekeringsverhalen vluchtelingen

Het kabinet gaat op zes manieren proberen de vluchtelingenstromen in goede banen te leiden. Regeringspartij CU is daar blij mee, maar pleit wel voor een betere beoordeling van bekeringsverhalen.

Redactie politiek
31 March 2018 09:33Gewijzigd op 16 November 2020 12:57
Staatssecretaris Harbers. beeld ANP, Remko de Waal
Staatssecretaris Harbers. beeld ANP, Remko de Waal

VVD, CDA, D66 en CU hebben in het regeerakkoord afspraken gemaakt over het asielbeleid. Die heeft het kabinet deze week nader uitgewerkt. Staatssecretaris Harbers (Justitie) schreef de Kamer vrijdag dat hij zes sporen tegelijk gaat bewandelen.

Allereest gaat het kabinet proberen illegale migratie vanuit Afrika naar Europa te voorkomen door de oorzaken van vluchtelingenstromen aan te pakken. Tevens investeert het kabinet in betere vluchtelingenopvang rond de Middellandse Zee en het opzetten van legale migratieroutes. Ook zet het kabinet in op meer terugkeer van illegale asielzoekers en betere integratie van hen die blijven.

Tot slot wil het kabinet voorkomen dat asielzoekers van het ene naar het andere Europese land doorreizen. Migranten die een EU-lidstaat verlaten, moeten daar weer naar terug. Voor die aanpak is steun nodig van andere EU-landen. België reageerde er vrijdag alvast positief op.

ChristenUnie-Kamerlid Voordewind bleek vrijdag tevreden met de kabinetsplannen. „Ik ben blij dat het asielbeleid menselijker en effectiever wordt”, zei hij. Zo krijgen uitgeprocedeerden een betere begeleiding voor terugkeer. „Als dat niet kan, krijgen ze perspectief op verblijf hier door de nieuwe landelijke voorziening vreemdelingen. Eindelijk komt er een bed-bad-en-broodregeling mét begeleiding. Onder het vorige kabinet lukte dit niet. Nu wel.”

Helemaal tevreden is Voordewind nog niet. Hij vindt dat de beoordeling van verhalen van bekeerlingen, christenen en lhbti’s „écht beter moet.” De staatssecretaris moet hiervoor zo snel mogelijk met concrete plannen komen, vindt hij. „Als mensen onterecht worden teruggestuurd, kan dat in menig islamitisch land de doodstraf betekenen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer