Binnenland

Bouwen op het diepste punt

Minstens 15.000 woningen, 200 hectare kassengebied en ruim 200 hectare bedrijventerrein bouwen in de laagste polder van Nederland, de Zuidplaspolder. Dat is de oplossing die het Rijk in de Nota Ruimte aandraagt voor de uitbreidingsdrang van de Randstad. Maandag debatteert de Tweede Kamer erover.

26 June 2004 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 01:22

De Zuidplaspolder ligt tussen Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel, Zevenhuizen en Moerkapelle. Een prima locatie om te bouwen, zegt woordvoerder Hans Bovenkerk van coördinerend projectbureau Driehoek RZG Zuidplas. „Het is wat duurder omdat er geheid moet worden, maar verder is er geen verschil met bijvoorbeeld de nieuwe Rotterdamse wijk Nesselande. Daar ligt gewoon een hele hoop zand onder.”

Over de exacte locatie van de nieuwbouw wil Bovenkerk nog niets zeggen. „Dat is vertrouwelijke informatie. We hebben onze les geleerd na de publicatie van de vijfde Nota Ruimte. Omdat daar kaarten bij zaten met exacte locaties, konden projectontwikkelaars hun slag slaan. Zij kochten de gronden op, die we vervolgens een stuk duurder moesten terugkopen.”

Om te voorkomen dat projectontwikkelaars opnieuw op de eerste rang zitten, hebben de provincie Zuid-Holland en de gemeenten Gouda, Nieuwerkerk aan den IJssel, Waddinxveen, Moordrecht, Zevenhuizen-Moerkapelle en Rotterdam een gezamenlijke grondbank opgericht om strategische grondaankopen te kunnen doen in het gebied.

Thijs Breuer van de Zuid-Hollandse Milieufederatie wil wel wat meer kwijt over de locaties. „De bedrijventerreinen moeten langs de snelweg komen, de kassen in de buurt van Zevenhuizen. Woningbouw is logischer op kleigronden dan in het natte veenweidegebied.” Klei komt vooral voor boven de A12 tussen Gouda en Zoetermeer.

De Zuid-Hollandse Milieufederatie vertegenwoordigt de zeven natuur- en milieuorganisaties uit de provincie in de stuurgroep RZG Zuidplas. De overige partijen zijn lokale en provinciale overheden en enkele ministeries. Ook allerlei andere instanties doen mee.

Volgens Breuer is het uniek dat zo veel instanties samenwerken aan een project als dit. „Wij denken vanaf het begin actief mee over wat er in het gebied moet gebeuren. Dat is heel wat beter dan een reactie achteraf. Er wordt ook echt naar ons geluisterd. Zo konden we nagenoeg alle partijen overtuigen niet te bouwen in het veenweidegebied ten zuiden van de A20.”

De natuurorganisatie kon echter de bouwplannen van de gemeente Gouda in het gebied niet tegenhouden. „De plannen voor Westergouwe liggen al tien jaar klaar, in de stuurgroep spreken we alleen over nieuwe plannen. Maar als we de kans krijgen, zullen we zeker beroep aantekenen.”

Een ander vergevorderd plan is de bouw van 200 hectare kassen in de zogenaamde B-driehoek, tussen Berkel, Bergschenhoek en Bleiswijk. Tuinders uit het Westland moeten hun bedrijf verplaatsen vanwege de aanleg van de hsl. De 200 hectare in de Zuidplas komt daar nog bij.

Tussen de nieuwbouw in de Zuidplaspolder en de B-driehoek moet ruimte blijven voor groen. Zo legt Staatsbosbeheer een enorm bos aan tussen Benthuizen en Moerkapelle: het Bentwoud. De Eendrachtspolder en de Rottemeren moeten het water en de recreanten gaan bergen. Het lijkt een doekje voor het bloeden, maar toch moet op die manier de overbevolkte Randstad van voldoende recreatiegebied voorzien blijven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer