Aantal doden aanslagen Irak loopt op tot bijna honderd
Het aantal doden bij de vermoedelijk gecoördineerde reeks aanvallen donderdag van Iraakse opstandelingen in een aantal steden in Irak is opgelopen tot bijna honderd. Onder de doden zijn drie Amerikanen. Dat maakte een hoge militair van de coalitie donderdagavond in Bagdad bekend.
De aanvallen in steden verspreid over het land waren voornamelijk gericht tegen de Iraakse politie. Bij bomaanslagen op de politieacademie, een politiebureau en een ziekenhuis in Mosul vielen zeker 62 doden, onder wie een Amerikaanse soldaat, en 216 gewonden. De burgemeester van Mosul stelde een uitgaansverbod in en de plaatselijke tv-zender adviseerde de inwoners „voor het algemeen welzijn” thuis te blijven.
Volgens getuigen waren de gevechten in de soennitische stad Baqouba het hevigst. Hier kwamen twee Amerikaanse soldaten om en raakten er zeven gewond. De opstandelingen trokken door de stad met raketwerpers en bezetten twee politiebureaus. Daarnaast verwoestten zij het huis van het hoofd van de Iraakse politie in de regio. Ook in Fallujah, Ramadi en Mahaweel werd strijd geleverd.
De omvang van het geweld zou een teken kunnen zijn dat het Iraakse verzet de strijd opvoert nu de machtsoverdracht van 30 juni dichterbij komt. Op een islamitische website dook donderdag een verklaring op waarin terroristenleider Abu Musab al-Zarqawi beweert dat strijders van zijn Monotheïsme en Jihad-beweging achter de aanslagen in de Iraakse steden zitten. In de verklaring worden burgers opgeroepen in hun huis te blijven omdat de gevechten de komende dagen zullen voortduren.
De Zuid-Koreaanse president Roh Moo Hyun heeft donderdag een onderzoek aangekondigd naar de dood van een Zuid-Koreaanse gijzelaar eerder deze week in Irak. De Zuid-Koreaanse regering is van verscheidene kanten beschuldigd van nalatigheid. Persbureau AP was veel eerder op de hoogte van de ontvoering van de inmiddels onthoofde man, Kim Sun Il, dan de Zuid-Koreaanse autoriteiten.
De ontvoerders, leden van de aan al-Qaida gelieerde groep Monotheïsme en Jihad, zeggen de 33-jarige Kim Sun Il te hebben onthoofd omdat Zuid-Korea weigert zijn troepen terug te trekken uit Irak en het niet afziet van het plan om 3000 extra militairen naar het land te sturen.
De democraat Al Gore heeft donderdag uitgehaald naar de Amerikaanse president George Bush en andere leden van zijn regering over „de leugens die in stand worden gehouden” over de banden die Saddam Hussein zou hebben gehad met al-Qaida.
Volgens de voormalige Democratische presidentskandidaat liegt Bush over Irak omdat hij bang is voor de politieke gevolgen als hij de waarheid zou vertellen. „De president houdt het volk voor de gek en heeft ons land in een gevaarlijke, onnodige en kostbare oorlog gestort tegen een land dat geen bedreiging vormde”, aldus Gore in een toespraak op de universiteit van Georgetown.
De Republikeinse Partij heeft in een reactie op haar beurt hard uitgehaald naar Gore. Ken Mehlman, de campagneleider van Bush, beschuldigde Gore van een „nieuwe, leugenachtige aanval” op de president. Een onafhankelijke onderzoekscommissie concludeerde onlangs in een voorlopig rapport dat er voor de oorlog tegen Irak geen bewijs was dat Saddam Hussein banden onderhield met al-Qaida of de beschikking had over massavernietigingswapens.