Bijbetalen of geld terugkrijgen
In deze tijd rollen de aanslagen inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen weer binnen. Als u vóór 1 april aangifte hebt gedaan, krijgt u volgens de Belastingdienst vóór 1 juli bericht. Sommigen moeten betalen, anderen krijgen geld terug. Dit komt doordat een groot deel van de inkomstenbelasting die u verschuldigd bent al ingehouden is via de zogenoemde ”voorheffingen”.
Het gaat hier met name om loonheffing (die al is afgedragen door de werkgever), om dividendbelasting en om -in een beperkt aantal gevallen- kansspelbelasting. Al deze voorheffingen moet u opgeven in uw aangiftebiljet, zodat uiteindelijk kan worden berekend of u inkomstenbelasting moet bijbetalen of niet.
De bekendste voorheffing is wel de loonheffing, die bestaat uit loonbelasting en premie volksverzekeringen. De werkgever moet loonheffing inhouden over het salaris van zijn werknemers en deze afdragen aan de Belastingdienst. De inkomstenbelasting die u over uw loon moet betalen, is exact hetzelfde als de loonbelasting over dit loon. Als de werkgever bij het inhouden van de loonbelasting dus geen fouten maakt en het juiste tarief en de juiste heffingskorting berekent, dan hoeft u niet bij te betalen en krijgt u ook niets terug.
Dit is natuurlijk anders als u nog andere inkomsten heeft, of aftrekposten die u in uw aangifte invult. In dat geval moet u bijbetalen of krijgt u belasting terug. Bijbetaling hoeft in de meeste gevallen echter pas als het om meer dan 211 euro (2003) gaat. Heeft u een klein bedrag aan bijverdiensten, dan hoeft u dus niet bij te betalen. Wie een aangiftebiljet krijgt, moet dit echter wel altijd invullen.
Sommige mensen moeten echter toch bijbetalen, ondanks dat zij loon hebben en verder geen inkomsten of aftrekposten. Hoe komt dat? Meestal heeft de werkgever dan een verkeerd bedrag ingehouden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de werkgever een te laag tarief hanteert, of een te hoge heffingskorting toekent. Dit blijkt in de regel pas indien u uw aangifte hebt ingevuld. In dat geval zult u het verschil (de te weinig berekende belasting) moeten bijbetalen via de inkomstenbelasting. In de praktijk komt dit met name voor indien (meerdere keren) van baan gewisseld is. Er wordt dan bijvoorbeeld bij twee werkgevers rekening gehouden met de heffingskorting, terwijl u er maar één keer recht op heeft.
Er is al eens een belastingbetaler geweest die vond dat dit allemaal niet zijn probleem was. De werkgever had te weinig loonbelasting ingehouden en hij moest dus inkomstenbelasting bijbetalen. Dit had hij helemaal niet verwacht. Hij vond daarom dat de inspecteur niet van hem kon eisen extra inkomstenbelasting te betalen. De Hoge Raad besliste in zijn arrest van 28 januari 1981 echter dat een werknemer niet kan aanvoeren dat zijn werkgever meer loonbelasting in had moeten houden en dat zodoende een bijbetaling onmogelijk was. De hoogste rechter heeft dus al uitgemaakt dat een werknemer in zo’n geval moet bijbetalen.
Iets anders doet zich voor als de werkgever de loonheffing wel inhoudt, maar niet afdraagt aan de Belastingdienst. Kunt u dan als werknemer in uw aangifte aangeven dat loonheffing is geheven? Ja, in de meeste gevallen mag dat. U hoeft dus niet bij te betalen omdat de werkgever de ingehouden loonbelasting niet heeft doorbetaald aan de fiscus.
U moet dan echter wel te goeder trouw zijn. Dat is het geval als bijvoorbeeld de loonbelastingverklaring netjes is ingevuld, de loonstrookjes er juist uit leken te zien en het uitbetaalde loon en het nettoloon volgens de loonstrookjes hetzelfde waren. Als de werkgever echter alom bekendstond als malafide, dan bent u niet te goeder trouw. Bij malafide werkgevers mag u er dus niet voetstoots van uitgaan dat ingehouden loonbelasting ook daadwerkelijk is geheven.
Ook dividendbelasting is een voorheffing. Op alle dividenden afkomstig van Nederlandse vennootschappen wordt namelijk 25 procent (Nederlandse) dividendbelasting ingehouden. Dividendbelasting kan pas worden verrekend in uw aangifte inkomstenbelasting indien de dividendbelasting voor uw rekening is gekomen. In uw aangifte moet u -naast de ingehouden dividendbelasting- wel de waarde van uw aandelen opgeven. Hierover betaalt u per saldo 1,2 procent vermogensrendementsheffing. Dit alles leidt ertoe dat u de 25 procent dividendbelasting terugkrijgt, maar dat u 1,2 procent vermogensrendementsheffing betaalt.
Als u buitenlandse aandelen hebt, wordt vaak buitenlandse dividendbelasting ingehouden op de ontvangen dividenden. In dat geval kunt u een korting krijgen op de in Nederland te betalen belasting ter grootte van de buitenlandse belasting (maar maximaal 25 procent). Dit echter onder de voorwaarde dat het een ontwikkelingsland betreft. Ook bij landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft gesloten, geldt een korting.