Rabobank schrapt 1200 banen
Rabobank Nederland schrapt 1200 banen bij het onderdeel dat de lokale banken ondersteunt. Daarbij sluit de bank gedwongen ontslagen niet uit.
De sanering is het gevolg van een fusiegolf onder de aangesloten banken, waarbij de komende twee jaar het aantal terugloopt van ruim 300 naar 150. De ingreep moet een besparing van 200 miljoen euro opleveren, zo maakte Rabobank maandag bekend.
De Rabobank is een coöperatie van zelfstandige, lokale kantoren. Formeel wordt Rabobank Nederland gestuurd door deze lokale banken. De landelijke organisatie doet centrale taken voor alle kantoren, bijvoorbeeld de verwerking van hypotheken, de automatisering en het personeelsbeleid. In totaal werken nu 6000 mensen voor de banken in het land.
Rabobank kondigde begin deze maand al aan te gaan krimpen. Bestuurslid Piet Moerland sprak toen van een aanmerkelijk aantal arbeidsplaatsen dat zou gaan vervallen. Dat leidde tot woede bij de vakbonden, die nog in het ongewisse waren over het schrappen van arbeidsplaatsen.
Topman Bert Heemskerk van Rabobank lichtte maandagmiddag in heel Nederland het personeel in over de reorganisatie. In zijn ogen moet de bank „weer een dienstenorganisatie worden.” „Er heerst nog te veel een cultuur van vergaderen en dikke rapporten”, stelde Heemskerk, die zegt „een cultuuromslag” te willen bereiken.
De 1200 banen zullen de komende 1,5 tot 2 jaar vervallen. Waar de mensen moeten vertrekken is nog niet bekend. Dat wordt de komende maanden besloten. Utrecht en Eindhoven blijven in ieder geval de belangrijkste bestuurscentra van de bank. De landelijke organisatie heeft ook nog grote kantoren in Zeist en Best.
De sanering volgt op een onderzoek van een adviesbureau. Rabobank Nederland gaat de activiteiten samenbrengen in nieuwe divisies die ieder een lid van de raad van bestuur aan het hoofd krijgen. Rabobank kondigde maandag tevens aan nog dit jaar een financiële topman in het bestuur te benoemen. Die plek is al lange tijd onbezet.
Vakbonden reageren met lichte irritatie op de plannen. FNV Bondgenoten noemt de ingreep „fors” en noemt het vreemd dat de bank ingrijpt ondanks goede financiële resultaten. De Unie is het met het principe eens -„minder overlap, minder vergaderen, minder rapporten is altijd beter”- maar vindt niet dat het over de rug van de medewerkers moet worden bereikt. „Het gaat goed met de bank en dat moet niet ten koste gaan van het personeel”, aldus Unie-bestuurder W. ter Welle maandag.
De Unie hecht sterk aan de baangarantie die eerder al met de bank is afgesproken. „Dat zal ook deze keer onze inzet worden.” De bank liet maandag weten tot het uiterste te gaan om gedwongen ontslag te voorkomen, maar sloot het niet het uit. De Unie verwacht dat bij de lokale banken tijdens de fusiegolf ook nog eens „enkele duizenden” banen verloren zullen gaan.
De RMU meent dat het bedrijf, „waar een miljoenenwinst wordt gemaakt”, de gehele operatie moet uitvoeren zonder gedwongen ontslagen. De huidige CAO sluit volgens Chr. Baggerman, coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid RMU Werknemers, gedwongen ontslagen ook uit: „De Rabobank waarborgt gedurende de looptijd van de CAO de werkgelegenheid voor individuele medewerkers die zich blijvend kwalificeren voor een functie. Het personeelsontwikkelingsbeleid biedt hiervoor zowel aan werkgevers als medewerkers het kader.”
De RMU realiseert zich dat Rabobank Nederland anticipeert op bewegingen die lokale banken aan het maken zijn, aldus Baggerman. „Het getuigt van goed werkgeverschap dat deze operatie plaats gaat vinden op het moment dat de bank nog vet op de botten heeft. In goede tijden moet een organisatie van tijd tot tijd eens tegen het licht worden gehouden. Vanuit de lokale banken bereiken de RMU ook geluiden dat Rabobank Nederland een bureaucratisch bolwerk is geworden.”