Consument wacht stroomprijzen af
Een op de zes huishoudens is van plan zeker of waarschijnlijk over te stappen naar een andere stroom-
leverancier. Ongeveer 14 procent van de huishoudens wil een andere gasleverancier.
Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Platform Versnelling Energieliberalisering (PVE). Het onderzoek werd eind mei uitgevoerd.
In april heeft het PVE, waarin de energiebranche, klantenorganisaties en de overheid zijn vertegenwoordigd, ook gekeken naar de liberalisering van de energiemarkt. Toen bleek dat bijna 20 procent van de huishoudens wilde overstappen op een andere stroomleverancier. De animo voor een andere gasleverancier was met 12 procent lager. Per 1 juli kunnen consumenten zelf hun stroom- en gasbedrijf kiezen.
Van degenen die van plan zijn over te stappen op een andere elektriciteitsleverancier doet 69 procent dat binnen een halfjaar. Voor de gasmarkt ligt dat percentage op 70.
Veel huishoudens willen afwachten hoe de prijzen zich ontwikkelen. Ze hebben behoefte aan een overzicht van alle aanbiedingen. Bovendien willen veel consumenten zien of het geen rommeltje wordt na de liberalisering van de energiemarkt.
Het PVE heeft de huishoudens ook gevraagd of zij voor zowel stroom als gas dezelfde leverancier willen. Bijna de helft van de ondervraagden kiest daarvoor. Slechts 9 procent geeft de voorkeur aan twee leveranciers. De overigen maakt het niets uit.
Volgens Greenpeace dreigt de markt voor duurzame energie in te storten. Als groene stroom duurder wordt, stappen veel consumenten over op gewone elektriciteit, aldus de organisatie, die zich baseert op onderzoek van TNS NIPO.
Nu zijn er ongeveer 2,7 miljoen mensen die groene stroom afnemen. Zo’n 45 procent van hen schakelt over op grijze elektriciteit als de prijs stijgt. In het slechtste geval blijven er een half miljoen klanten over, stelt Greenpeace.
Volgens de milieuclub is het waarschijnlijk dat groene stroom duurder wordt, omdat er een groot tekort dreigt te ontstaan. Nederlandse energiebedrijven hebben weinig in de productie van duurzame energie geïnvesteerd. De overheid subsidieert vanaf 1 januari 2005 echter alleen nog maar groene stroom die in Nederland is opgewekt. Van het huidige aanbod komt het merendeel uit het buitenland.
Greenpeace roept de energiebedrijven ertoe op te investeren in duurzame energie. „Het is hoog tijd dat zij hun groene imago waarmaken en voorkomen dat de groene stroommarkt inderdaad instort.”