Kerk & religie

Jubileum voor Nederlandse kerkdiensten in oecumenische kerk op Gran Canaria

Het is een geliefde plek voor Nederlandse toeristen en overwinteraars: Gran Canaria. Op het Spaanse eiland wordt zondag gevierd dat er vier decennia lang Nederlandse kerkdiensten worden gehouden.

Lodewijk Born
19 January 2018 18:16Gewijzigd op 16 November 2020 12:26
De Templo Ecuménico op het Spaanse eiland Gran Canaria. beeld Wikimedia
De Templo Ecuménico op het Spaanse eiland Gran Canaria. beeld Wikimedia

Het was in oktober precies veertig jaar geleden dat de eerste Nederlandstalige protestantse kerkdiensten op Gran Canaria plaatsvonden. In oktober 1977 nam ds. Rob Roosenboom, die destijds een kleine Spaanstalige protestantse gemeente in Las Palmas diende, het initiatief om „evangelische diensten voor Nederlanders” te gaan houden. Dat gebeurde in Playa del Inglés, een plaats waar ook toen al vele landgenoten vakantie hielden.

In de eerste dienst waren in totaal slechts zes personen aanwezig, maar dat weerhield ds. Roseboom er niet van om door te gaan. Naarmate meer bekend werd dat Nederlanders een dienst in hun eigen taal konden volgen, groeide het aantal bezoekers gestaag. Enkele maanden later bleek de Templo Ecuménico –met 240 zitplaatsen– al te klein en moesten mensen soms genoegen nemen met een staanplaats buiten.

De kerk werd gebouwd in 1970 en heeft een bijzondere vorm. Ze biedt ruimte aan tal van geloofsgemeenschappen (zie kader). Soms worden er wel acht diensten op een dag gehouden. De bisschop van Las Palmas gaf toestemming om op zondagmiddag gebruik te maken van de Templo Ecuménico. Zo is er nu in de wintermaanden iedere zondag een Nederlandstalige protestantse dienst in Playa del Inglés.

Kerkteam

De diensten, die gehouden worden vanaf de eerste Adventszondag tot en met Pasen, worden elk seizoen bezocht door zo’n 1500 mensen. Die komen vaak al jaren voor kortere of langere tijd naar Gran Canaria. „Er worden zelfs onderling afspraken gemaakt wanneer men weer gaat”, aldus Leen Andeweg. Hij is lid van het kerkteam Nederlandstalige Interkerkelijke Geloofsgemeenschap Gran Canaria, dat bestaat sinds 2013-2014.

De kerk op Gran Canaria is een zelfstandige gemeente, die op allerlei manieren gesteund wordt door Stichting Interkerkelijk Pastoraat onder Nederlanders in Zuid-Europa. Sinds 1977 werd de gemeente door 28 predikanten gediend, zoals ds. C. Bijman, ds. H. A. van Bottenburg, ds. F. Rookmaker en ds. A. Kik. In het seizoen 2017-2018 is de voorganger ds. Henk Linde uit Hoogeveen. Per seizoen zijn er zo’n twintig diensten, die geleid worden door predikanten die met pensioen zijn. „Zij doen hun werk hier pro Deo.”

Naast de zondagse diensten (om 16.30 uur) die zij leiden, bezoeken de predikanten ook alle Nederlandstalige patiënten in de ziekenhuizen in Meloneras en San Agustín. Daarbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen kerkelijk of buitenkerkelijk. Andeweg: „De praktijk leert dat zo’n bezoek over het algemeen op prijs wordt gesteld. Het is bijzonder dat er in de Spaanstalige setting van het ziekenhuis iemand langskomt die je taal spreekt en die tijd heeft voor jouw verhaal.”

Oecumene

Ook wordt er meegewerkt aan een aantal gezamenlijke diensten met alle kerkgenootschappen die gebruik maken van de Templo Ecuménico. „Je ziet hier de ware oecumene in de praktijk”, aldus Andeweg. Zo werd op 31 oktober een speciale dienst gehouden in het kader van 500 jaar Reformatie.

Samen met andere kerkgemeenschappen die samenkomen in de Templo Ecuménico, worden er ook oecumenische diensten gehouden ter gelegenheid van de jaarwisseling, van de gebedsweek voor de eenheid van de christenen in januari, en op Goede Vrijdag.

Bijzonder kerkgebouw

Gran Canaria is een Spaans eiland in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. De Nederlandstalige Interkerkelijke Geloofsgemeenschap Gran Canaria maakt gebruik van de Templo Ecuménico. Deze kerk werd gebouwd in 1970 in opdracht van een Spaanse edelman, graaf Alejandro del Castillo. Het gebouw, een ontwerp van de Spaanse architect Don Manuel de la Peña Suarez, heeft de vorm van een –omgekeerd– schip. Het draagt de naam El Salvador (de Verlosser).

Het was de uitdrukkelijke wens van de schenker dat de oorspronkelijk rooms-katholieke kerk ook ruimte zou bieden aan protestanten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer