IAEA berispt Iran
Het Internationale Atoomenergie Agentschap van de Verenigde Naties heeft vrijdag in een resolutie scherpe kritiek geleverd op Iran.
Het land werkt niet zo volledig en snel mee als wenselijk is, aldus de tekst die na dagenlange onderhandelingen door Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië is opgesteld. Het baart de 35 leden tellende raad van gouverneurs van het IAEA zorg, dat twee jaar na het bekendworden van het Iraanse atoomprogramma nog talrijke vragen onbeantwoord zijn gebleven.
De meeste van die open vragen betreffen de herkomst van sporen hoogverrijkt uranium die in verschillende kerninstallaties in Iran zijn aangetroffen. Dit uranium kan worden gebruikt voor de opwekking van elektriciteit, maar ook voor de productie van atoomwapens. Volgens de resolutie moet de regering in Teheran binnen enkele maanden antwoord geven op deze vragen.
Niet in de tekst opgenomen werd een door de Verenigde Staten gewenste clausule, dat bij gebrek aan medewerking van Iraanse kant de Veiligheidsraad wordt ingeschakeld. IAEA-directeur Mohamed al-Baradei wil de ontwikkelingen afwachten en nog voor de volgende geplande zitting van de raad van gouverneurs in september verslag uitbrengen.
In diplomatenkringen in Wenen werd donderdagavond vernomen dat het IAEA berichten onderzoekt dat Iran delen van een geheime installatie in een voorstad van Teheran heeft laten ontmantelen. Op satellietbeelden zou te zien zijn dat enkele gebouwen gesloopt zijn en dat de grond gedeeltelijk is afgegraven. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington zei dat Iran wil voorkomen dat het IAEA bewijzen van zijn geheime kernwapenprogramma vindt.
De Iraanse afgevaardigde op de bijeenkomst van de raad van gouverneurs in Wenen, Amir Zamaninia, reageerde verontwaardigd op de resolutie. Hij zei dat er „wilde en valse beschuldigingen” in doorklonken en waarschuwde het IAEA dat de resolutie Iran ertoe dwingt zijn „vrijwillige maatregelen om vertrouwen op te bouwen” te heroverwegen. Zamaninia leek daarmee te suggereren dat Iran overweegt de vorig jaar opgeschorte verrijking van uranium weer te hervatten.