Politiek

Meer tegenstanders dan voorstanders bij subsidieaanvragen campagne sleepwet

De meeste van de aanvragen van de 211 subsidieaanvragen om campagne te voeren over de zogenoemde aftapwet of sleepwet, zijn van organisaties of mensen die neutraal staan ten opzichte van de wet: 137

Redactie binnenland
5 January 2018 11:29Gewijzigd op 16 November 2020 12:20
beeld ANP, Rob Engelaar
beeld ANP, Rob Engelaar

Dat meldde de Referendumcommissie donderdag. Naast de 137 ‘neutrale aanvragen’ zijn 51 van mensen en organisaties tegen de wet en 23 voor.

Er is in totaal 2 miljoen euro aan subsidies beschikbaar om campagne te voeren in de aanloop naar Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv). Het referendum wordt gehouden op 21 maart, als er ook gemeenteraadsverkiezingen zijn.

Bij de categorie ”voor” blijft ruim 1,5 ton onbenut. Er was 600.000 euro beschikbaar, maar de 23 voorstanders vroegen welgeteld 445.395 euro subsidie aan.

Het resterende budget mag overigens niet worden overgeheveld naar een andere categorie,

Het beschikbare budget van de tegenstanders, 6 ton, was met 1.354.450 euro ruim twee keer overvraagd. In dit geval hadden de vroege aanvragers voordeel: de subsidies worden verdeeld volgens het principe ”wie het eerst komt, het eerst maalt.”

De Wiv geeft de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) ruimere toegang tot telefoon- en internetgegevens van burgers.

De Eerste Kamer gaf in juli vorig jaar groen licht voor de wet.

Een aantal partijen heeft al geld toegekend gekregen. Onder meer de Piratenpartij (tegen) en de Jonge Socialisten (tegen) vroegen subsidie aan. Zij willen onder meer flyers verspreiden. De Stichting Privacy First (tegen) wil een debat organiseren en via een site en social media online campagne voeren.

Voorstanders willen onder meer een website in het Nederlands, Arabisch, Engels en Turks en flyers in die talen.

Een partij die neutraal tegenover de wet staat wil van het geld flyers en cupcakes uitdelen aan studenten van verschillende hogescholen. Daarvoor kreeg deze club, die niet met name wordt genoemd, 4830 euro subsidie.

In tegenstelling tot de moederpartij D66 keren ook de Jonge Democraten zich tegen de sleepwet. D66 stemde als oppositiepartij nog tegen de wet, maar haar minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) moet de wet juist verdedigen. De Jonge Democraten blijven echter tegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer