Seksueel geweld moet stoppen
Laten we als christenen staan voor de veiligheid van iedereen, door een lichtend licht en een zoutend zout te zijn, betogen Erik-Jan Verbruggen, Susan Snoei en Gertrude van den Belt.
De afgelopen weken is er veel gepubliceerd rondom het MeToo-statement. Aan de oproep om een gezicht te geven aan slachtoffers van seksueel geweld werd massaal gehoor gegeven. Het is erg belangrijk om voor deze vorm van geweld aandacht te vragen en de pijnlijke en vaak levenslange gevolgen ervan voor het voetlicht te brengen.
Aan de hand van enkele punten vragen we aandacht voor de slachtoffers van seksueel geweld, van wie velen het niet aandurven om het geweld bespreekbaar te maken.
In de eerste plaats is het belangrijk hoe er wordt omgegaan met slachtoffers die hun verhaal durven te delen. Daarnaast mogen zeker diegenen niet vergeten worden die hun ervaringen, zowel uit het verleden als uit het heden, niet kunnen en durven delen. Als christenen hebben we van God kaders gekregen die heilzaam zijn voor ons allen. Laten we die als uitgangspunt nemen en daarin een lichtend licht zijn voor de mensen om ons heen.
Schuldgevoel
Wat is er een leed als het gaat om seksueel geweld. Het meest kwetsbare, intieme en persoonlijke van een mens wordt beschadigd en voor het leven getekend achtergelaten. Ook binnen de reformatorische gezindte zijn er daders en slachtoffers van seksueel geweld. Het is van groot belang dat seksueel geweld stopt!
Met name in situaties van ongelijkwaardigheid qua gezag en macht is het risico groot dat het slachtoffer geen grens durft te stellen of er niet voor uit durft te komen. Het bekende schuldgevoel speelt vervolgens op: „Ik zeg geen nee, dus stem er ook mee in en ben daarmee net zo fout.”
Laten we elk signaal van seksueel geweld serieus nemen. Vaak worden er door het slachtoffer signalen afgegeven. Wat kan het diegene helpen als die opgemerkt worden en er zo een opening kan worden gevonden om het leed uiteindelijk toch te bespreken.
Als iemand met een melding van seksueel geweld naar buiten komt, roept dat reacties op. Is het wel waar wat er wordt gezegd? Komt de melding niet voort uit psychiatrische problematiek? Nuchterheid is geboden. Maar wees terughoudend in het geven van een oordeel over de waarheid van een signaal van seksueel geweld. Wees vooral beschikbaar voor het slachtoffer.
Eenzaamheid
Er is ook een grote groep mensen die het niet durven delen dat ze slachtoffer zijn van seksueel geweld. Dit veroorzaakt een grote eenzaamheid. Het alleen dragen van dit kruis is onnoemelijk zwaar. We gunnen deze mensen de ruimte om hun verhaal te kunnen doen zodat, indien dat het geval is, het seksueel geweld zal stoppen en er een weg van herstel ingeslagen kan worden!
Zoals genoemd is het belangrijk om alert te zijn op kleine signalen die slachtoffers soms afgeven. Vraag door wanneer u een ”niet pluis”-gevoel hebt. En wees beschikbaar om alsnog het verhaal aan te horen.
Zelfverloochening
Wanneer er geleefd wordt binnen de kaders die God ons in Zijn Woord heeft gegeven, kan er geen seksueel geweld bestaan. God heeft seksualiteit, in de meest intieme vorm, bedoeld voor binnen de veilige grenzen van het huwelijk, in gelijkwaardigheid en respect voor elkaar.
Het huwelijk wordt in de Bijbel een afspiegeling genoemd van de band tussen Christus en Zijn bruid. Daarin spelen liefde en zelfverloochening een grote rol. We beseffen allen dat het huwelijk een paradijsbloem is, een schaduw van het huwelijk dat in de volmaaktheid in het paradijs is gesloten. Voor de duivel is dit des te meer een reden om daar zijn pijlen op af te vuren. Laten we als christenen staan voor de veiligheid van iedereen! Wees als een lichtend licht en een zoutend zout!
De problematiek rond seksueel geweld is complex. Voor daders, voor slachtoffers en ook voor hun omgeving. Om die reden is het interkerkelijke project huiselijk geweld en kindermishandeling ingericht, met als doel een plek te bieden om het verhaal te doen en ondersteuning of begeleiding te ontvangen.
Heeft u signalen opgevangen waar u zich zorgen om maakt? Overleg met een van de aandachtsfunctionarissen! Bent u slachtoffer van seksueel geweld? Schroom niet om contact op te nemen. Bent u dader van seksueel geweld? Neem contact op, zodat u geholpen kunt worden om te stoppen! We willen u helpen bij het zoeken naar een juiste weg waarin het stoppen van seksueel geweld als eerste prioriteit geldt.
Erik-Jan Verbruggen is werkzaam bij Stichting De Vluchtheuvel, Susan Snoei bij Stichting Schuilplaats en Gertrude van den Belt bij het Ds. G. H. Kersten Onderwijscentrum. Informatie: koc.nu, 0318-517310; stichtingdevluchtheuvel.nl, 0113-213098; stichtingschuilplaats.nl, 0318-547870.