Binnenland

Campagne rond de hete brij

Veiligheid is hét thema tijdens de verkiezingscampagnes in de gemeente Edam-Volendam. De brand in café De Hemel op nieuwjaarsdag 2001 wordt door veel partijen aangegrepen om zich te profileren. In Enschede lijken de partijen echter om de vuurwerkramp heen te draaien. Een overzicht.

Regioredactie
1 March 2002 11:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:26

In Volendam lijkt het hele dorp nog steeds bezig met de cafébrand. Bijna dagelijks wordt erover gesproken. Geen wonder: slachtoffers en hun familie ondervinden de gevolgen nog voortdurend aan den lijve. Bovendien kreeg de plaatselijke partij Volendam ’80 er in de nasleep van de ramp flink van langs.

Volgens pastoor J. Berkhout van de Vincentiusparochie snakt Volendam naar „een betrouwbare overheid die de regels controleert, de horeca in de hand houdt en het groeiende drugsgebruik in het dorp stevig aanpakt. We hebben met burgemeester Bulte een uitstekende voorzitter van het college gekregen. Hij heeft de vernieuwing en uitbreiding van het bestuurlijk apparaat in gang gezet, een proces dat moet worden doorgezet als Volendam wil afrekenen met de ons-kent-onscultuur die zo veel schade heeft berokkend.”

Berkhout vindt dat de politiek de komende jaren het initiatief moet nemen om van de twee dorpen Edam en Volendam één gemeenschap te maken. „Het is een gevoelig onderwerp met een oorsprong die ver in de historie teruggaat, maar het is tijd dat we met z’n allen over die gevoeligheden heen stappen. Als we één ding hebben kunnen opsteken van de ramp, dan is het wel dat we samen moeten optrekken.”

Bestuurslid Jan Keizer van de Stichting Slachtoffers Nieuwjaarsbrand Volendam (SSNV) denkt dat zijn plaatsgenoten de lokale partij Volendam ’80 zullen afstraffen voor haar optreden na de cafébrand. „VD’80 heeft voor de ramp altijd het bewind gevoerd en was verantwoordelijk voor het gedoogklimaat. Maar na de ramp heeft die partij nooit gezegd dat ze fout is geweest en geeft ze alleen maar anderen de schuld.” Bovendien heeft de partij volgens hem geen vinger naar de verbrande kinderen uitgestoken.

In Enschede willen alle politieke partijen dat de gemeente opener is naar de burger. Dat willen ze onder meer bereiken via internet en bijeenkomsten. Veel partijen pleiten voor de oprichting van dorps- en wijkraden, ideeënbanken en de vermelding van alle milieu- en bouwvergunningen op internet. In de partijprogramma’s is echter weinig tot niets terug te vinden over de wederopbouw en teruggave van schadevergoedingen. Alleen GroenLinks vindt dat de deelname van burgers bij de wederopbouw van Roombeek-West moet dienen als voorbeeld bij andere (bouw)projecten in Enschede.

Voorzitter A. Vasse van de Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp is bepaald niet tevreden over de opstelling van de politieke partijen. Hij noemt de programma’s dan ook „angstig en afwachtend.” „Ik vind dat de partijen de scherpe thema’s rond de ramp uit de programma’s hebben gehouden. Ze draaien om de hete brij heen.”

Hij vindt bovendien dat het de politici aan lef en visie ontbreekt. „Hoe gaan we communiceren met de burgers? Hoe komt de ambtenaar los van zijn bureau? Hoe krijgt het college van B en W opdrachten geaccepteerd door het ambtelijk apparaat? Op die vragen geeft men geen antwoord. Het blijft bij statements. De politiek zou een kader moeten scheppen hoe we met regels in de gemeente omgaan en de verantwoordelijkheid overlaten aan de maatschappij.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer