Steun in Senaat voor antikinderarbeidswet
Een meerderheid in de Eerste Kamer staat sympathiek tegenover de initiatiefwet van PvdA-Kamerlid Kuiken om kinderarbeid te voorkomen. Maar er leven ook vragen en zorgen, bleek dinsdag tijdens het debat over het voorstel.
Het wetsvoorstel vraagt bedrijven ervoor te zorgen dat ze in Nederland geen goederen en diensten leveren die met behulp van kinderarbeid tot stand zijn gekomen. Doen bedrijven dat onvoldoende of niet, dan kunnen ze een boete krijgen. Bestuurders van bedrijven die meerdere keren beboet zijn, kunnen strafrechtelijk worden vervolgd.
De wet moet op zijn vroegst per 1 januari 2020 ingaan. De Tweede Kamer heeft het voorstel in februari dit jaar aangenomen. Als alle partijen die in de Tweede Kamer hebben voorgestemd, dat in de Eerste Kamer ook doen, is in de Senaat een krappe meerderheid van ten minste veertig zetels vóór de wet.
Bij aanvang van het debat over Kuikens wetsvoorstel was echter nog onduidelijk of ze die meerderheid zou gaan halen. Partijen als ChristenUnie en SGP (die in de Tweede Kamer voor stemden), toonden zich wel positief over het doel van de wet, maar hebben kritische vragen over het voorstel.
Met de wet „laat Nederland zien dat het kinderarbeid serieus neemt en dat bedrijfsleven en consumenten een rol krijgen toebedeeld in de strijd tegen uitbuiting van kinderen”, zei CU-senator Ester. Hij stelde dat in 2016 meer dan 150 miljoen kinderen gedwongen arbeid verrichtten, vooral in Azië, de Stille Zuidzeeregio en Afrika.
De ChristenUnie maakt zich echter wel zorgen over de effectiviteit en de handhaafbaarheid van de wet. Ester wees er verder op dat de pakkans van bedrijven die willens en wetens in de fout gaan, „substantieel moet zijn.”
Ook SGP’er Van Dijk vroeg zich af of de wet wel effectief genoeg is en of die voldoende rechtszekerheid biedt aan bedrijven. „Mijn vraag is of het wetsvoorstel de daders echt schaadt, en of het de getroffen kinderen echt helpt. Concreet en tastbaar.”
De SGP deelt het idee achter de wet. „Uitbuiting en kinderarbeid zijn simpelweg „niet de bedoeling”, aldus Van Dijk. „Dat ieder mensenleven waardevol is, is een basaal Bijbels uitgangspunt.” Hij citeerde daarbij uit Jesaja 1:17: „Zoek het recht, help de verdrukte, doe de wees recht.”
Een groot aantal internationaal opererende Nederlandse bedrijven steunt het wetsvoorstel. Bijvoorbeeld ABN AMRO, Aegon, ASN, G-Star, Heineken en Wessanen.