Onderzoek naar Russische inmenging VS moet zich meer op inhoud richten
De verhalen rond de vermeende Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen krijgen steeds nieuwe –en vooral onverwachte– wendingen. Advocaten van Donald Trump beweerden afgelopen weekend dat Robert Mueller, die belast is met het onderzoek naar de kwestie, ten onrechte duizenden e-mails van het presidentiële transitieteam in handen heeft gekregen.
De overheidsdienst die het bewuste mailverkeer beheert zou de berichten aan Mueller hebben doorgegeven, zonder dat advocaten van Trump daar eerst een blik op konden werpen. Dat is strijdig met de regels rond privacy – in het bijzonder als het gaat om de bescherming van de communicatie tussen raadsman en cliënt, aldus een woordvoerder van het transitieteam.
Vanzelfsprekend moet een dergelijk onderzoek zorgvuldig worden uitgevoerd. Buitenlandse beïnvloeding van verkiezingen is een ernstige aantasting van de soevereiniteit en de beginselen van democratie en rechtsstaat. Dan moeten alle feiten boven tafel komen.
Daar horen echter wel procedurele regels bij. De vraag is of Robert Mueller en zijn team die voorschriften hebben geschonden. Zij hebben uitgebreide bevoegdheden als het gaat om het verzamelen van informatie. Volgens de commissie heeft zij geen regels overtreden bij het verzamelen van gegevens.
Het lijkt erop dat de onderzoekscommissie en het team rond Trump elkaar op dit moment vliegen proberen af te vangen door in te zoomen op het proces, in plaats van op de inhoud.
Twee weken geleden ontsloeg Robert Mueller een van zijn commissieleden nadat het ministerie van Justitie had laten weten dat Peter Strzok tekstberichten naar een collega had gestuurd waarin hij verklaarde dat een verkiezingsoverwinning van Trump „beangstigend” was en dat Hillary Clinton „gewoon moet winnen.” Over partijdigheid gesproken.
Het team van Trump doet daar inmiddels ook aan mee door de legitimiteit van het verkrijgen van informatie aan de orde te stellen.
Nogmaals: het proces moet zuiver zijn. Maar het wordt hoog tijd dat de partijen het wat meer over de inhoud gaan hebben. Want deze kwestie –ongeacht wie er goed of fout is– belemmert het functioneren van de president van de Verenigde Staten van Amerika.
Gelukkig is er ook nog een positieve Russische connectie. Afgelopen weekeinde belde de Russische president Poetin naar zijn ambtgenoot Trump om hem te bedanken voor de informatie die de Amerikaanse CIA met Moskou had gedeeld over ophanden zijnde aanslagen in Sint-Petersburg. Dankzij die waarschuwing konden verdachten snel worden gearresteerd.
Poetin beloofde Trump dat hij hem ook onmiddellijk zou inseinen als Rusland aanwijzingen heeft dat een aanslag in de Verenigde Staten dreigt. Dat zijn de betere voorbeelden van goede relaties tussen Moskou en Washington.