Kerken moeten diepe betekenis van feestdagen laten zien
Binnenkort is het Kerst. Veel mensen besteden hier aandacht aan. Al vanaf begin december worden in huizen, winkelcentra, kantoren en vele andere gebouwen versierde kerstbomen neergezet.
Een deel van de bevolking weet nog wel enigszins dat kerstfeest iets met religie te maken heeft. Maar veel verder dan de geboorte van een kindje in de kribbe bij Bethlehem komt het veelal niet. Dat de Heere Jezus naar deze wereld is gekomen om als Zaligmaker de schuld te verzoenen van zondaren, is over het algemeen onbekend.
In die zin heeft Kerst in onze samenleving zijn diepe betekenis verloren. Kerstfeest staat voor gezelligheid met de partner, het gezin, familie of vrienden.
Wat de inhoud is van de andere christelijke feestdagen is nog minder bekend. Weliswaar kennen de meeste mensen de namen van Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaartsdag en Pinksteren, maar veel verder dan dat men op deze dagen vrij heeft komt het dikwijls niet. Duidelijk bleek dat deze week uit een overzicht van de termen op Google die het vaakst worden gezocht. Op nummer 1 bij de meest gestelde ”Wat is”-vragen van de zoekmachine staat de vraag wat Pinksteren is. Pasen en Goede Vrijdag volgen op respectievelijk de plaatsen 3 en 10.
Dergelijke gegevens illustreren de secularisatie in Nederland. Eeuwenlang waren de christelijke feestdagen in ons land van grote betekenis. Weliswaar was de beleving ervan in protestantse en rooms-katholieke kringen heel verschillend, maar tot een vijftig jaar geleden wisten vele mensen vrij aardig wat de religieuze inhoud van deze dagen was.
In enkele decennia is dat sterk verminderd, met als gevolg dat in een zoekmachine op internet even wordt opgezocht wat de christelijke feestdagen betekenen. Op zich zou het positief zijn als het om echte zoekers naar de inhoud van deze dagen zou gaan, maar veelal is dat niet het geval. Het gaat meer om het stillen van de informatiehonger dan om een honger naar de diepe religieuze betekenis ervan.
Kerken worden door deze ontwikkeling nadrukkelijk geconfronteerd met de vraag of er niet meer werk moet worden gemaakt van het uitleggen van de christelijke feestdagen. Weten de omwonenden waarom de gemeente op deze dagen bijeenkomt en wat de diepe betekenis van Kerst, Goede Vrijdag, Pasen, Hemelvaart en Pinksteren is?
Christenen hebben daarbij ook een eigen verantwoordelijkheid. Zij mogen dit niet van zich afschui- ven als een taak van de kerk of van evangelisten. Juist een persoonlijk getuigenis waarbij erop wordt gewezen dat de feestdagen de gang laten zien van het borgwerk van Gods Zoon is waardevol. Maar zijn christenen in hun omgeving een lichtend licht? Of laten ze de wereld in de waan dat de feestdagen draaien om vrije dagen, gezelligheid, eten en drinken?