ING bouwt financiering energie uit kolen af
ING noemt als eerste grote bank een concrete datum voor een einde aan de financiering van kolenenergie. De bank wil uiterlijk eind 2025 „nagenoeg geen” geld meer steken in elektriciteitsopwekking uit kolen.
Concreet betekent dat volgens de bank dat per direct geen nieuwe klanten worden aangenomen in de energiesector die voor meer dan 10 procent afhankelijk zijn van kolen. Van nieuwe klanten wordt bovendien verlangd dat ze plannen hebben om dat percentage in 2025 afgebouwd te hebben tot hooguit 5 procent, wat in investeringskringen als nihil wordt gezien.
Verder geldt ook voor bestaande klanten dat ING eind 2025 geen energiebedrijven meer financiert die voor meer dan 5 procent kolen gebruiken. Om ze te helpen bij de energietransitie financiert ING nog wel energieprojecten die niet meer op kolen gebaseerd zijn.
Ten slotte wordt de kredietverlening aan kolencentrales tot eind 2025 afgebouwd. ING financierde sinds 2015 al geen nieuwe kolencentrales meer. Het kreeg de afgelopen tijd echter nog wel kritiek van milieuorganisaties, omdat een uitzondering gold voor bedrijven waarmee vóór 2015 al verplichtingen waren aangegaan.
ING, dat ook de eigen CO2-uitstoot met de helft wil verlagen ten opzichte van 2014, laat via manager bedrijfsethiek Arnaud Cohen Stuart weten al langer bezig te zijn met de nieuwe strategie. Zo was de bank naar eigen zeggen ook al een van de eerste grote banken die klimaatneutraal ging werken.
Een van de redenen om nu aan de vooravond van een nieuwe klimaatconferentie in Parijs extra stappen te zetten zijn de toenemende kredietrisico’s indien regelgeving wordt aangescherpt. „Als steenkool verder aan banden wordt gelegd, dan ontstaat een kredietrisico voor banken. Dat speelt nu nog niet in alle landen, maar wij denken dat ook in landen in Azië uiteindelijk stappen worden gezet.”
Greenpeace laat weten blij te zijn met de stappen die ING zet. De milieuorganisatie spreekt van een „indrukwekkende zet” die laat zien dat kolen hun langste tijd hebben gehad. „Het is nu aan de andere banken, pensioenfondsen en verzekeraars om hier een voorbeeld aan te nemen en net als ING te stoppen met het financieren van klimaatverandering.”