Economie

Helft ingevoerde goederen direct weer door

Van alle kilo’s aan goederen die door Nederland worden ingevoerd is meer dan de helft bestemd voor doorvoer of wederuitvoer. Dat blijkt uit cijfers voor het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bij doorvoer is sprake van op- en overslag. Bij wederuitvoer worden goederen, soms minimaal, bewerkt alvorens ze weer worden verscheept.

ANP
9 December 2017 09:10Gewijzigd op 16 November 2020 12:10

Nederland ontving in 2016 ruim 590 miljard kilo aan goederen uit het buitenland. Daarvan was 185 miljard kilo bestemd voor de doorvoer. Belangrijkste bestemmingen waren België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. De wederuitvoer was goed voor 114 miljard kilo.

Veel van de goederen die zijn bestemd voor de doorvoer worden per schip aangeleverd. Bijna 85 procent komt over zee ons land binnen. Circa een derde daarvan gaat ook via zee naar de uiteindelijke eindbestemming. Binnenvaartschepen zijn goed voor een kwart. Ook pijpleidingen zijn goed voor circa 25 procent van de doorvoer.

Verder valt op dat de waarde van de goederen die via zeeschepen worden aangeleverd minder dan 1 euro per kilo bedraagt. Daarmee zijn deze goederen relatief goedkoop. De invoer via pijpleidingen is nog goedkoper met gemiddeld iets meer dan 0,30 euro per kilo. Het duurst zijn goederen die via luchtvracht worden verscheept. Deze kosten gemiddeld 9 euro per kilo.

Van de zogeheten doorvoergoederen die per zeeschip Nederland binnenkomen bestaat twee derde van het gewicht uit fossiele brandstoffen en ertsen. Over zee verlaten ook veel fossiele brandstoffen ons land. Daarbij gaat het om meer dan een kwart van het totale gewicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer