ING: Kwart Europeanen is bereid minder vlees te eten
Ruim een kwart van de Europeanen verwacht over vijf jaar minder vlees te eten. Nederlanders doen dat vooral vanwege de impact van de vleesindustrie op het milieu.
Dat blijkt uit onderzoek van ING. Volgens het rapport staat de dominante positie van dierlijke eiwitten zoals vlees, vis, zuivel en eieren nadrukkelijk ter discussie in het westerse dieet.
Mochten dierlijke producten in de toekomst verdwijnen, dan is het vooral kaas dat het meest gemist zal worden, gevolgd door kip en melk.
„Voedingsbedrijven moeten er rekening mee houden dat door toedoen van overheidsbeleid en innovaties de verhouding tussen consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten tegen 2025 verschuift van 60-40 naar 50-50”, stelt het rapport.
Alternatieven voor vlees en zuivel zijn volgens de onderzoekers aan een opmars bezig. Alleen al in de VS wisten fabrikanten voor meer dan 500 miljoen dollar (421 miljoen euro) op te halen voor de ontwikkeling van plantaardige producten op basis van soja, tarwe of erwten.
Sommige eiwitbronnen lijken vooralsnog een brug te ver. Een hamburger op basis van algen staat bij 1 op de 10 consumenten regelmatig op het menu. Een hamburger van insecten kan slechts 8 procent overtuigen. Zo’n driekwart van de ondervraagde Europeanen denkt dat ze nooit zeewier, algen of insecten als vervanger voor vlees zullen eten.
De redenen waarom mensen bereid zijn om minder vlees te eten verschillen per land. Voor Nederlanders is de milieu-impact van dierlijke eiwitten de belangrijke drijfveer. Gemiddeld genomen is voor Europeanen gezondheid de belangrijkste reden om minder dierlijke eiwitten te eten.