Consument

Een tikje gezonder

Als je koek of taart bakt sta je soms te kijken van de hoeveelheden suiker en vet die eraan te pas komen. Niet alleen in het beslag of het deeg, maar ook in de vulling of de versiering. Botercrème, bijvoorbeeld, is feitelijk niets anders dan boter en suiker, maar dan heel lang geklopt.

Geertje Bikker-Otten
1 December 2017 21:19Gewijzigd op 16 November 2020 12:06
beeld Geertje Bikker-Otten
beeld Geertje Bikker-Otten

Nu eet niemand elke dag marsepein- of mokkataart – neem ik aan. Maar zo nu en dan iets lekkers bij de koffie of de thee: dat gaat er bij menigeen wel in. Een plakje cake, bijvoorbeeld. Helaas schrijft ook het traditionele recept voor dit baksel flinke hoeveelheden boter en suiker voor. Gelijke delen ei, meel, boter en suiker, om precies te zijn. Dat is natuurlijk juist lekker, maar qua calorieën niet echt wenselijk.

Zou dat ook wat minder kunnen? En dan het liefst zonder dat het meteen smaakt als een verantwoord tussendoortje – als in: droge granenreep gezoet met dadels?

Dat blijkt inderdaad te kunnen. Ik kwam op internet een aantal cakerecepten tegen met als extra ingrediënt appelmoes, ter vervanging van een deel van de suiker en het vet. Maar er is ook wat dat betreft weinig nieuws onder de zon. Ik sloeg er een inmiddels vergeeld Engels bakboek op na en daar wordt een vergelijkbare methode beschreven.

Of zo’n gevulde cake nu per se gezonder is? Er gaat geraspte wortel in, dus dit baksel levert warempel ook nog een bijdrage aan de groente-inname. De hoeveelheid vet is minder dan gebruikelijk, waardoor het gebak waarschijnlijk eerder uitdroogt. Maar suiker afkomstig uit fruit is chemisch gezien ook gewoon suiker. Dus tja, wat heet gezonder?

Van de appelmoes proef je eigenlijk niets terug. Het is een luchtige cake met een kruimelige structuur die veel weg heeft van worteltaart dan wel carrotcake. Een laagje glazuur past er daarom heel goed bij. Los daarvoor minstens vier eetlepels poedersuiker op in een eetlepel citroensap. Bestrijk de afgekoelde cake hiermee. Door deze actie gaat het suikergehalte van de cake natuurlijk wel weer omhoog.

Appelmoescake

Ingrediënten

  • 100 g suiker

  • 100 g appelmoes

  • 75 ml olie

  • 3 eieren

  • 150 g wortel, fijn geraspt

  • 100 g rozijnen

  • 50 g gemalen kokos

  • 50 g walnoten, grof gehakt

  • 250 g zelfrijzend bakmeel

  • 3 tl bakpoeder

  • 1 tl piment (of 0,5 tl kaneel en 0,5 tl kruidnagel)

Bereiding

Maak eerst appelmoes. Schil en kook daarvoor bijvoorbeeld een paar goudrenetten en elstars zacht in een bodempje water. Laat de moes afkoelen. Gebruik wat er overblijft voor een ander doel.

Verwarm de oven voor op 170 graden (heteluchtoven: ongeveer 155 graden). Vet een bakvorm in en bestrooi hem met een waasje bloem. Leg eventueel een stukje bakpapier op de bodem. Ik gebruikte een rechthoekige vorm van 24 x 13 centimeter, maar een gewoon cakeblik kan ook.

Klop in een kom de suiker, de olie en de eieren door elkaar. Roer de appelmoes erdoorheen.

Voeg wortel, rozijnen, kokos en noten toe. Roer alles goed.

Zeef het zelfrijzend bakmeel, het bakpoeder en de piment boven de wortelmassa. Spatel alles kort door elkaar.

Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad. Bak de cake in ongeveer 50 minuten gaar. In een gewoon cakeblik duurt dat waarschijnlijk wat langer, omdat de cake daarin hoger wordt. Test met een houten cocktailprikkertje of de cake gaar is. Als hij er ‘droog’ uitkomt is het goed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer